• blad nr 1
  • 11-1-2003
  • auteur . Overige 
  • Het juridisch probleem

 

Staken is een recht

Alleen als uiterste drukmiddel zullen vakbonden een staking organiseren en de leden oproepen om het werk neer te leggen. De onderwijsmanifestatie op 21 januari is geen staking, hierbij gelden dan ook niet de nauw omschreven stakingsrechten en -plichten.

Staken is een recht. Maar wie staakt, weigert te werken en verspeelt daardoor het recht op salaris. Het ministerie van Onderwijs verplicht schoolbesturen in het primair onderwijs het salaris van stakers in te houden. De niet-gewerkte uren worden door het ministerie niet vergoed.
In sectoren met lumpsumfinanciering, zoals het voortgezet onderwijs, mogen schoolbesturen zelf bepalen of ze het salaris inhouden. Een bestuur kan dat echter alleen doen over de tijd waarin niet is gewerkt. Dat betekent voor leraren dat slechts over de lesgebonden tijd op het salaris kan worden gekort, omdat de andere werkzaamheden meestal niet vaststaan en vaak ook op een ander moment kunnen worden gedaan. De salarisinhouding heeft geen gevolgen voor de vakantieuitkering en is evenmin van invloed op de berekening van in te houden premies. Wie vrij heeft op het tijdstip waarop wordt gestaakt, kan formeel gezien niet staken.
Ook van iemand die naar een manifestatie gaat terwijl hij eigenlijk moet werken, kan salaris worden ingehouden.
Alleen als de vakbonden oproepen om het werk neer te leggen, kunnen de leden in aanmerking komen voor een uitkering uit de stakingskas van de bond. Daarvoor moeten zij zich als staker laten registreren. Niemand is verplicht om aan een stakingsoproep gevolg te geven. Soms is het verstandig om er gezien de verhouding met collega's van af te zien, maar een bestuur mag een medewerker nooit tegenhouden om mee te doen aan een georganiseerde staking. Als de school dreigt met een disciplinaire maatregel, meldt u zich dan direct bij de juridische dienst van de AOb.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.