- blad nr 1
- 11-1-2003
- auteur D. van 't Erve
- Redactioneel
Algemene vergadering keurt najaarsakkoord goed
Volgens het kabinet en de sociale partners is de afspraak over loonmatiging noodzakelijk vanwege de miserabele economische vooruitzichten, de verslechterde exportpositie van het bedrijfsleven en de oplopende pensioenkosten. Een belangrijk deel van de bezuinigingen kon echter van tafel, nu de loonstijging beperkt blijft tot 2,5 procent, het verwachte inflatiecijfer. Zo blijven de ID-banen (de Melkertbanen) volgend jaar behouden, is het spaarloon goeddeels gered en krijgen minima een eenmalige bijdrage om het koopkrachtverlies te beperken. Bovendien is een aantal onderwerpen een jaar opgeschoven, zoals de wao-discussie en de sollicitatieplicht vanaf 57,5 jaar.
De afgevaardigden hadden nogal wat bezwaren tegen het akkoord. Zo vroegen sommigen zich af waarom ze dit akkoord moeten goedkeuren terwijl er nog geen werkloosheid heerst en er zelfs een enorm tekort aan onderwijspersoneel bestaat. Bovendien spraken velen de angst uit dat net als in het verleden het onderwijs het meest zal lijden onder de bezuinigingen, terwijl onderwijs juist prioriteit zou moeten krijgen. Volgens het AOb-bestuur is het inderdaad geen vetpot, maar valt de overeenkomst voor een jaar te verdedigen. AOb-voorzitter Walter Dresscher legde uit dat de prognoses in het begin nog slechter waren. "Met dit akkoord heeft de FNV toch een aantal zaken gerealiseerd die we zelf waarschijnlijk niet voor elkaar hadden gekregen. Bovendien is de kans dat je in cao-onderhandelingen meer dan 2,5 procent krijgt niet groot. Ik sluit niet uit dat sommige sectoren veel lager uitkomen. Dat neemt niet weg dat onderwijs natuurlijk prioriteit moet krijgen."
Om de politiek daarvan bewust te maken, houden de bonden op 21 januari een grote manifestatie in de Jaarbeurs te Utrecht.