- blad nr 8
- 21-4-2001
- auteur . Overige
- Redactioneel
Geen parfum, make-up of lange nagels
Fel tegenstander is Frank William, voorzitter van het bestuur van drie islamitische scholen in Rotterdam. "Een dergelijke school vereist een goed bestuur met voldoende vaardigheden en kennis van zaken. Die kwaliteiten zijn er niet bij de Isbo." Daar hield de kritiek van William niet mee op. "Ik heb de stichtingsaanvraag van de Isbo gelezen. Daar staan allerlei huishoudelijke regels in, maar niets over een islamitische visie op educatie en ook niets over didactiek!" Hij citeerde de aanvraag: "Meisjes mogen geen parfum, make-up of lange nagels (op)hebben. Voor jongens wordt het dragen van een baard sterk aanbevolen. Hoe moet met zo¹n school emancipatie en integratie worden bereikt?"
Voorstander van de school is Sahied Nanhekhan van het Islamitisch pedagogisch centrum en directeur van een islamitische basisschool in Den Haag. Nanhekhan ging niet in op de 'huishoudelijke regels' van William, maar over de kwaliteit van islamitische schoolbesturen zei hij: "Volgens de onderwijsinspectie doen islamitische scholen het niet slechter dan Nederlandse scholen, sommige zelfs beter. Daarnaast staat in de wet dat er vrijheid is om een school op te richten. Ouders komen vaak naar me toe met de vraag of die school er kan komen. Ik hoor dat zij in medezeggenschapsraden niet goed kunnen participeren. Hun behoeften worden op scholen niet in beleid vertaald en ik vind dat de wensen van deze ouders als burgers van dit land zeker gehoord moeten worden."
De Haagse wethouder van het openbaar onderwijs P. Heijnen reageerde afhoudend: "We moeten ons als samenleving openstellen voor de behoeften van de mensen in deze stad, maar ik denk dat de kans op integratie kleiner wordt met de komst van een islamitische school. Op sommige openbare scholen worden offerfeesten gehouden en er zijn ook gebedsruimtes, daar ben ik zelf een voorstander van."