- blad nr 1
- 11-1-2003
- auteur D. van 't Erve
- Redactioneel
AOb hoopt op centrale cao-vo
Ongeveer driekwart van alle schoolbesturen in het voortgezet onderwijs heeft een decentrale cao afgesloten. De rest, waarvan een groot deel openbaar onderwijs, handhaaft de oude cao. AOb-onderhandelaar Martin Knoop is redelijk tevreden. "Binnen een korte termijn hebben we een hele nieuwe procedure op poten moeten zetten. Dat is gelukt en daarmee hebben we wel bewezen dat we het onderhandelen op schoolniveau aankunnen. Bovendien is het heel positief dat we hierdoor veel dichter bij de leden zijn gekomen. Een mooi voorbeeld waren de onderhandelingen in Limburg. Het contact met de sectorconsulenten van de AOb op die scholen was uitstekend, zodat we meteen konden checken of bepaalde voorstellen van de werkgever wel in goede aarde zouden vallen. Zo kregen we een echt op maat gesneden cao voor elkaar."
Een tegenvaller vindt Knoop dat vooral veel scholen in het openbaar onderwijs de onderhandelingen niet zijn aangegaan. "Ze hebben de vraag niet eens gesteld of we kwamen praten, maar gewoon gedacht dat een decentrale cao voor hen toch niet zou lukken. Jammer is dat we niet meer tijd hebben gehad om ook die scholen over de streep te trekken. Want zelfs met - volgens eigen zeggen - de armste school van Nederland, het Stedelijk Daltoncollege in Zutphen, is het gelukt om een mooie cao af te sluiten."
Wat opvalt, is dat er uiteindelijk weinig verschil zit in de afgesloten cao's. Alleen op het gebied van taakbeleid en functiewaardering liggen er duidelijk andere afspraken. Zo komt de Besturenraad(pc-onderwijs) uit op een cao met een lestaak op jaarbasis, terwijl Omo (het grootste schoolbestuur in Brabant) de lestaak verlaagt tot 24 uur voor havo/vwo-leraren en 23 uur per week voor vmbo-leraren. De AOb heeft de Besturenraad-cao dan ook niet ondertekend omdat die geen harde garanties geeft tot werkelijke werkdrukverlaging.
Nu de werkgeversorganisaties, waaronder ook Vos/ABB, een convenant hebben ondertekend tot oprichting van een soort vo-raad, lijkt een centrale cao weer dichterbij. De AOb is voorstander van centraal overleg. Knoop: "De c in cao staat niet voor niets voor collectief en veel zaken zoals ouderschapsverlof en salarisafspraken moeten gewoon goed geregeld worden. We denken aan een basispakket met daarbij de mogelijkheid afspraken op schoolniveau verder uit te werken." De AOb wil de kader-cao van Vos/ABB vergelijken met de cao van de Besturenraad en deze in elkaar vlechten. Ook de afspraken die nu op sommige scholen voor twee jaar zijn afgesloten moeten in het basispakket een plaats krijgen.
Aan de oprichting van een vo-raad zitten wel wat haken en ogen. In andere sectoren zoals de Bve-sector zijn de instellingen rechtstreeks aangesloten bij de raad, met één onderhandelaar voor de cao. De honderden scholen voor voortgezet onderwijs zijn nu aangesloten bij verschillende werkgeversorganisaties, die weer gezamenlijk de onderhandelingen met de vakbonden voeren. "Het geeft al enorme tijdwinst dat die tussenstap straks is verdwenen en we alleen met een vo-raad te maken hebben", zegt Knoop. Hij is echter wat minder optimistisch over de praktische uitwerking. "Want hoe zit het met bevoegdheden? Bij hoeveel stemmen is er een akkoord en in welke mate hebben kleine schoolbesturen zeggenschap? Al die vragen moeten nog worden beantwoord. Op 20 januari hebben wij een gesprek met de partijen en dan willen we weten of we kunnen gaan onderhandelen over de cao die per augustus 2003 moet ingaan. Er moet ook snel duidelijkheid ontstaan, daar hebben de leden recht op. Als het maanden vertraging gaat opleveren, gaat het simpelweg niet door. Dan gaan we toch weer decentraal overleggen."