• blad nr 8
  • 21-4-2001
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Werkschuwe, op seks beluste roddelaars

Woedend zijn de Engelse docenten en onderwijsbonden. Niet over de werkdruk of de lage salarissen deze keer, maar over de televisieserie Teachers. Verontwaardigd is men over 'de klap in het gezicht van een hardwerkende beroepsgroep' en verontrust over het verkeerde beeld dat bij ouders blijft hangen1.

Geen onterechte vrees, want het programma portretteert docenten op een middelbare school als een stelletje werkschuwe, roddelende en op seks beluste lieden. Het valt niet te ontkennen dat Teachers onderhoudende televisie oplevert: het tempo is hoog, de docenten meer dan gemiddeld aantrekkelijk en de scène van de tafeltjesavond ('hoe heet dat kind ook al weer?') bijzonder vermakelijk.
Maar het contrast met de werkelijkheid had niet groter kunnen zijn. Op de Engelse school waar ik een tijdje heb lesgegeven, bestond een hoog legging- en overgewichtgehalte en liepen weinig mannelijke docenten rond, laat staan aantrekkelijke. En waar deze leerkrachten hun werk uiterst serieus namen en de gesprekken in de meer dan armoedige koffiekamer voornamelijk over probleemleerlingen gingen, loeren de mannelijke docenten in Teachers alleen maar naar het welgevormde achterwerk van hun collega in haar zwarte, leren broek. Na school kijken ze in de kroeg voor een pilsje per schrift het werk na van hoofdpersoon Simon, die altijd te laat zijn cijfers inlevert. Naarmate de avond vordert gaat het gesprek steeds minder over school en steeds meer over seks. Simons relatie met zijn vriendinnetje gaat niet altijd over rozen, maar gelukkig is hij reuzepopulair op school. Wanneer de schoolleiding het dragen van piercings op school verbiedt, wil het knapste meisje uit de klas aan Simon wel haar tepelring laten zien: 'Die moet er zeker ook uit?'
Na een paar weken met stijgende verbazing naar Teachers te hebben gekeken, biedt een citaat in de krant de oplossing. Hoe meer succes de hoofdpersoon in zijn seksleven heeft, des te meer zullen jonge mensen in staat zijn de vele voordelen te zien die bij het beroep van leraar horen', aldus een regeringsbron. Weer eens een andere manier om het lerarentekort te lijf te gaan.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.