• blad nr 8
  • 21-4-2001
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Hoeveel krijgt onderwijs bij de Voorjaarsnota

Wordt het geld van de klassenverkleining gebruikt voor de miljarden van Zalm? Heeft Hermans nu wel of niet 4,2 miljard geëist? Bij het sluiten van dit nummer was er nog steeds geen uitsluitsel over de nieuwe investeringen in de voorjaarsnota.

Naarmate de onderhandelingen in het kabinet langer duren, begint de stroom van geruchten aan te zwellen. Kranten gaan zich te buiten aan speculaties.
Vast staat dat gezondheidszorg, onderwijs en de arbeidsvoorwaarden van overheidspersoneel prioriteit hebben bij de besprekingen, maar hoeveel krijgen ze en ten koste van wie en van wat? Omdat minister Zalm van Financiën zijn eigen begrotingsnorm niet wil overtreden, probeert hij op allerlei andere posten te bezuinigen. Zo heeft minister Vermeend (Sociale Zaken) al aangegeven dat hij de reserves voor de werkloosheidsuitkeringen en de bijstand niet opkrijgt: de werkloosheid is gedaald en ook de bijstand is verminderd. Vermeend zou bovendien de scholingskosten van werknemers wel voor zijn rekening willen nemen. Op die manier kunnen zijn reserves (het zou gaan om anderhalf miljard) doorgeschoven worden naar onderwijs.

Strooptocht
De Volkskrant noemt het 'de strooptocht van Zalm, waarin tal van boekhoudkundige trucs worden gehanteerd. Op het lijstje zou ook de post 'verkleining groepsgrootte' prijken. Daar was wellicht nog geld over omdat er toch geen extra leerkrachten te vinden zijn voor kleinere groepen. Staatssecretaris Adelmund heeft tijdens de behandeling van de groepsgrootte de Kamer echter verzekerd dat daar geen geld over is.
Het lijstje dat minister Hermans heeft ingeleverd bij Zalm, zou zo'n 4,2 miljard omvatten, wellicht bedoeld voor het meerjarenplan dat hij meerdere malen aan de Kamer heeft beloofd. Uit de getallen die tot nu toe naar buiten zijn gekomen (Zalm zou niet meer dan 5,7 miljard bij elkaar hebben geschraapt) kan echter worden afgeleid dat Hermans niet het volle pond krijgt.
Duidelijk is wel dat op het lijstje van Hermans het beroepsonderwijs bovenaan staat. Een zware delegatie uit het kabinet is met de sociale partners en instellingen van het beroepsonderwijs overeengekomen dat het beroepsonderwijs prioriteit heeft bij nieuwe investeringen. De sociale partners en de onderwijsinstellingen vragen van het kabinet om te beginnen een miljard extra.
Premier Kok bemoeit zich inmiddels met de onderhandelingen, omdat hij de taak heeft een conflict tussen VVD en PvdA/D66 over de Zalmnorm te voorkomen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.