• blad nr 17
  • 3-10-2002
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Vervroegd pensioen voor zestig leerkrachten roc Oost-Nederland

Zestig docenten gaan vrijwillig vervroegd met pensioen op roc Oost-Nederland in Hengelo. Het bestuur heeft deze regeling aangeboden omdat het opleidingencentrum kampt met een overschot aan docenten in de technieksector. "De zorg-, sport- en welzijnopleidingen worden steeds populairder, terwijl voor de techniek steeds minder belangstelling is", verklaart R. Witting, lid van het college van bestuur van roc Oost-Nederland.

"Omscholing is geen optie door het vergrijsde docentenbestand dat we hebben. De gemiddelde leeftijd van de duizend leerkrachten en 400 oop'ers die hier werken is 48 jaar. Dat betekent dat tussen nu en vijftien jaar veertig procent van ons lerarenbestand met pensioen gaat. Dit is dus nu de groep op wier schouders de lasten het zwaarste drukken. Daardoor werd de werkdruk voor een deel van hen te groot. En je kunt van iemand die meer dan twintig jaar heeft lesgegeven in metaalbewerking ook niet verwachten dat hij nu de leerlingen gaat trainen in de honderd meter sprint."
De belangstelling voor de regeling die het roc aanbood was groot, zegt Witting. "Veel docenten zagen op tegen de reorganisatie die we moeten doorvoeren en besloten deze beker aan zich voorbij te laten gaan. Deze regeling is onderdeel van het beleid dat we hebben ontwikkeld om weer evenwicht te krijgen in de leeftijdsbalans. We kampen hier nog niet met een lerarentekort zoals in de randstad, maar dit zal in de toekomst toch veranderen. Daarom zijn we nu al druk bezig om de jonge leerkrachten die hier werken aan ons te binden en om nieuwe jonge leerkrachten te werven."
Witting zegt nogal verrast te zijn over de aandacht van de landelijke pers voor de vervroegde pensionering van zestig leerkrachten in Hengelo. "Het lijkt misschien wat vreemd dat we mensen laten gaan in deze tijd van tekorten in het onderwijs, maar niemand verwacht toch dat een oudere leerkracht elke dag meer dan twee uur in de trein gaat zitten om les in de randstad te geven?"
De pensioenregeling op roc Oost-Nederland geldt voor leerkrachten vanaf 57 jaar, zij krijgen zeventig procent van hun laatstverdiende loon. "Deze regeling is voor beide partijen - de school en de leerkrachten - het gunstigst", vindt AOb-rayonbestuurder Roelf van der Ploeg. Hij was nauw betrokken bij het overleg over de problematiek in Hengelo. "Naast de vergrijzing waar het roc iets aan moest doen, waren er door fusies dubbelingen in functies. Door deze regeling is dit probleem nu ook opgelost."
"Wel hadden sommige leerkrachten problemen met de snelheid waarmee ze moesten beslissen of ze al dan niet van deze regeling gebruik wilden maken. In juni werd bekend dat ze de keuze hadden en voor september moesten ze besloten hebben. Maar gegeven de omstandigheden is dit de beste weg."

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.