• blad nr 17
  • 3-10-2002
  • auteur R. Voorwinden 
  • Redactioneel

 

'Bezuinigingen kabinet staan haaks op invoering lumpsum'

De bezuinigingen van het nieuwe kabinet staan haaks op het voorstel - van hetzelfde kabinet - om in 2005 lumpsumbekostiging in het primair onderwijs in te voeren. Dat vinden de AOb en de werkgeversorganisatie Vos/ABB.

'Het is onvoorstelbaar dat het extra geld voor bestuurlijke schaalvergroting wordt geschrapt en dat er geen extra middelen beschikbaar komen voor deskundigheidsbevordering van directies.' Dat zeggen de AOb en de werkgeversorganisatie Vos/ABB als reactie op het voorstel van het kabinet om lumpsumbekostiging in te voeren in het primair onderwijs.
Die bekostigingsmethode is niet nieuw: het voortgezet onderwijs kent de lumpsum al jaren; de invoering in het basisonderwijs is al tijden in voorbereiding. De AOb is op zich voorstander van dit plan. Kees Mos, voorzitter van de directiegroep primair onderwijs: "Er staan nu schotten tussen de budgetten voor personeel, materieel en het gebouw. Straks krijg je als school één totaalbedrag en daardoor kun je als directeur meer eigen keuzes maken. Bijvoorbeeld om een deel van je budget tijdelijk in te zetten voor extra scholing."
Ook Vos/ABB is een voorstander van de nieuwe bekostigingssystematiek die de schoolbesturen meer vrijheid geeft. Meer vrijheid betekent echter ook dat het bestuur en de directies van scholen met die nieuwe verantwoordelijkheid moeten kunnen omgaan. Een van de voorwaarden voor lumpsumbekostiging is daarom bestuurlijke schaalvergroting, waarbij meer basisscholen samen onder een professioneel bestuur gaan vallen. Ook aan die schaalvergroting is de afgelopen jaren al gewerkt. Het aantal éénpitters - besturen die maar één school onder zich hebben en die doorgaans uit goedwillende vrijwilligers bestaan - daalde tussen 1997 en 2001 van zestig naar vijftig procent.
De regeling die de bestuurlijke schaalvergroting financieel moet stimuleren, wordt in de nieuwe begroting echter geschrapt. "Onvoorstelbaar", oordeelt AOb-bestuurder Frans Langeveld. "Daarmee wordt 32 miljoen euro gewoon wegbezuinigd." Ook Vos/ABB vindt het onbegrijpelijk. "Dit staat haaks op de invoering van de lumpsum", zegt algemeen directeur Philip Geelkerken. "Want de nieuwe besturen moeten voldoende tijd en ondersteuning krijgen om hun nieuwe taak goed uit te kunnen voeren."
Volgens de AOb is er juist extra geld nodig om te zorgen dat schoolbesturen straks goed uit de voeten kunnen met de lumpsum. Er zou zo'n honderd miljoen euro nodig zijn voor onder andere deskundigheidsbevordering van de besturen. Langeveld: "Maar in plaats daarvan krijgen de scholen alleen bezuinigingen voor hun kiezen. En dan is er maar één pot over waaruit dat geld voor de besturen kan komen, en dat is uit de pot van de formatie voor de klas. Daar zullen wij nooit mee akkoord gaan."

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.