- blad nr 17
- 9-10-1999
- auteur . Overige
- Redactioneel
FNV bepleit bouwschool
Volgens de bond moet er nogal wat veranderd worden aan de opleidingen. ³De bouwleerling staat in de kou. De aandacht voor de leerling als individu is verslapt want roc¹s zijn tegenwoordig meer bezig met organisatie dan met leerlingen², stelt N. Schotanus van de Bouw- en Houtbond FNV. Ook is er sinds de Wet educatie en beroepsonderwijs een gat gevallen in de leerlingbegeleiding. Zo is de consulent van het landelijk orgaan verdwenen die de schakel was tussen leerlingwerknemer, bedrijf en school. Dit zorgt voor onduidelijkheid bij de leerlingwerknemer, vindt de FNV. ³Ook in de bouw zelf is er de laatste jaren veel veranderd. Het begrip vakmanschap is veranderd. Vroeger werden er allround werknemers gevraagd, maar tegenwoordig is specialisatie belangrijk. Er worden nieuwe materialen gebruikt en de werkdruk is toegenomen. Ook is de bouw steeds commerciëler geworden, waardoor er andere kwaliteiten van de werknemers worden gevraagd. Iemand moet goed met klanten om kunnen gaan bij voorbeeld², aldus Schotanus.
Misschien wel het belangrijkste punt is het negatieve imago. ³Mensen associëren de bouw met guur, koud en snel opgebrand zijn. Jongeren denken dat ze met een bouwopleiding alleen metselaar of schilder kunnen worden.² De school moet net zo aantrekkelijk worden voor jongeren die graag met hun handen werken, als voor diegenen die liever nog een tijdje doorleren. Daarom moet de mogelijkheid er komen om binnen de opleiding de kneepjes van het management en technische dienstverlening te leren. De leerling moet meer keuzes hebben uit algemene en modernere vakken zoals economie, administratie en informatietechnologie.
De FNV heeft niet de bedoeling de bouwschool zelf op te zetten, maar wil met het plan in de hand het onderwijs en de werkgevers om de tafel uitnodigen. Schotanus: ³Werkgevers hebben er belang bij dat er meer mensen in de hout en bouw worden opgeleid. Op dit moment zijn er 23.000 leerlingen per jaar, dat is niet genoeg. Minstens de helft zou er bij moeten.²