- blad nr 17
- 9-10-1999
- auteur . Overige
- Redactioneel
Sommige roc's stellen ouderbijdrage verplicht
Het liefst ziet JOB een Œheldere regelgevingı van overheidswege. De organisatie had er al meer keren om gevraagd, zelfs al in 1997 aan toenmalig staatssecretaris Netelenbos. Die voelde er net als minister Hermans weinig voor om in te grijpen. Als JOB nu eerst eens samen met de Bve-raad, het overkoepelend orgaan van de rocıs, naar oplossingen gaat zoeken.
JOB-voorzitter Leon Houtman is niet blij met deze uitkomst. Hij is bang dat de Bve-raad het probleem niet serieus neemt. ³Veel rocıs nemen de melding van een ouderbijdrage op in de onderwijsovereenkomst die de leerling moet tekenen. Sommige scholieren tekenen die zonder hem goed te lezen dat is natuurlijk dom. Maar dan worden ze ineens geconfronteerd met een incassobureau, dat die ouderbijdrage komt ophalen. Ja, dat mag natuurlijk helemaal niet, want die bijdrage is vrijwillig.² JOB heeft de ernstigste klachten bij de onderwijsinspectie gemeld. Deze zijn inmiddels allemaal opgelost, maar Houtman weet al weer van een nieuw geval.
De Bve-raad hoorde pas deze maand voor het eerst van de klachten. ³JOB heeft blijkbaar in het verleden bij het verkeerde loket aangeklopt², verklaart woordvoerder Joost Hamelynck, ³want de verantwoordelijkheid voor die klachten ligt bij de scholen, en dus bij ons.² Hamelynck verzekert dat de Bve-raad de klachten wel degelijk serieus neemt. ³Niet alle rocıs weten dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Dat heeft ook met de organisatieperikelen te maken, de meeste rocıs zijn nog niet zo lang geleden gefuseerd.²
Samen met JOB wil de Bve-raad bekijken of een uniforme klachtenregeling dit soort klachten zou kunnen voorkomen. Begin november hebben beide partners weer overleg met het ministerie en de onderwijsinspectie.