• blad nr 20
  • 20-11-1999
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Zeven procent meer voor onderwijs-cao

De algemene vergadering van de AOb wil een maximale looneis van vier procent als inzet voor de nieuwe onderwijs-cao. Daarbovenop eist de AV 1,5 procent voor het inhalen van de salarisachterstand in het onderwijs. De bond wil de eindejaarsuitkering structureel maken en verhogen van 0,6 naar een procent. Voor de overige arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang, vraagt de bond 0,5 procent. Het eisenpakket komt in totaal op zeven procent.
De algemene vergadering van de AOb besloot 11 en 12 november in Amersfoort over de inzet voor de cao-onderhandelingen. Het hoofdbestuur wil met de salariseis wel binnen de marges van de FNV blijven. Omdat de federatie een percentage van drie procent voorstelt, zal de AOb zich in de federatieraad op 29 november sterk maken om dit te verhogen naar vier procent. Ook andere bonden, zoals Abvakabo, vragen een hoger percentage. Het percentage dat de FNV straks vaststelt, zal de AOb overnemen.
Groot discussiepunt tijdens de vergadering was echter het inhalen van de salarisachterstanden. Het eerste congres van de AOb stelde in 1997 vast dat de algemene loonontwikkeling in het onderwijs ongeveer 9,5 procent was achtergebleven bij de marktsector. Deze achterstand moet in zeven jaar worden ingelopen. In de cao van vorig jaar werd slechts voor bepaalde groepen een deel van de achterstand weggewerkt. Nu wordt het volgens de afgevaardigden tijd dat voor al het personeel de achterstand wordt opgeheven. De AV besloot met grote meerderheid van stemmen tot een eis van 1,5 procent extra voor iedereen. Het bestuur wilde liever de onderhandelingsruimte om net als vorig jaar voor bepaalde groepen op te komen, als een algemene inhaaleis niet haalbaar is. ³Natuurlijk willen we niet alleen pleisters plakken, maar ook graag de patiënt in één keer beter maken², zei bestuurder Ton Rolvink. De bond zal dus onderhandelen over de algemene stijging van 1,5 procent. Als dat niet lukt komt er een nieuwe AV over de vraag hoe dan de achterstand kan worden ingehaald. Verder wil de algemene vergadering binnen de looneis een minimumbedrag (vloer) voor de laagste inkomens, zodat iedere medewerker er minimaal 120 gulden bruto op vooruitgaat.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.