• blad nr 13
  • 29-6-2002
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

AOb voor cao Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil met een eigen cao voor het onderwijzend personeel de tekorten op scholen tegengaan. De AOb wil daarover meepraten.
Om de nijpende tekorten in de gezondheidszorg en het onderwijs tegen te gaan wil Amsterdam onderzoeken of een eigen cao soelaas kan bieden. Het basisonderwijs heeft nu 800 openstaande vacatures waaronder 23 voor de functie van schooldirecteur. Rob Oudkerk, wethouder van onderwijs had al eerder laten weten dat er een totaalplan moet komen om het werken in de hoofdstad aantrekkelijker te maken. Een van de onderdelen van het plan zou een bonus zijn boven op het salaris. In de media werd gesuggereerd dat de AOb daar tegen zou zijn, maar volgens cao-onderhandelaar Martin Knoop is dat onzin. "Wij vinden het juist goed dat er aandacht is voor de problemen waar de scholen nu tegenaan lopen. Toen het Journaal dat bericht over die aparte cao bracht hebben wij direct Oudkerk gebeld met het verzoek om rond de tafel te gaan zitten. Voor het voortgezet onderwijs wordt de cao nu al decentraal geregeld. Of het juridisch mogelijk is om de cao voor het basisonderwijs open te breken is de vraag, maar wellicht kan het ook op een andere manier. Naast een bonus moet je volgens mij ook aan allerlei maatregelen denken die het werk minder zwaar maken. Minder uren voor de klas, meer assistenten, dat soort dingen. Daarover willen we graag met Oudkerk praten, maar we hebben nog geen uitnodiging binnen."
Volgens de woordvoerder van de wethouder zijn de plannen nog in een beginnend stadium, wordt er nog niet aan bedragen gedacht en is het vooral van belang of er van de overheid extra geld komt voor de plannen.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.