• blad nr 6
  • 24-3-2001
  • auteur T. Snel 
  • Redactioneel

 

Bijna helft personeel educatieve faculteit Amsterdam moet weg

Het sociaal plan voor de educatieve faculteit Amsterdam (EFA) is niet zonder slag of stoot van de grond gekomen. Toen de EFA werd gevormd, bleek al gauw dat ze moest inkrimpen. Bijna de helft van het personeel moet verdwijnen. Een belangrijke oorzaak is de verminderde instroom van studenten.

De EFA, de lerarenopleidingen van de Hogeschool Holland en de Hogeschool van Amsterdam, heeft ongeveer 185 formatieplaatsen. Daarvan moeten er tachtig weg. "We leggen ons nog niet vast op de omvang van de reductie", zegt AOb-bestuurder Romana Gardeslen.
De absolute vacaturestop per 1 januari 2000 lost de financiële problemen van de EFA bij lange na niet op. De MR heeft de begroting voor het komende jaar nog steeds niet goedgekeurd. De EFA heeft overheidssubsidie die bedoeld is voor samenwerking met andere scholen en innovatie, ook gebruikt voor instandhouding van de werkgelegenheid (ongeveer 35 formatieplaatsen). Deze subsidie loopt af in 2003. De faculteit wil het aantal studenten per docent verhogen naar 33. Maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt met de MR. Daarom is het voorlopig nog niet mogelijk het aantal arbeidsplaatsen dat moet verdwijnen, precies vast te stellen.
"De werkgever heeft niet erg meegewerkt bij de totstandkoming van het sociaal plan", verklaart Gardeslen. Het heeft lang geduurd voordat de faculteit met de noodzakelijke informatie kwam. De werkgever wilde eerst het sociaal statuut ter discussie stellen. Ook wilde hij de eerste fase van het plan - het vrijwillig vertrek van medewerkers - overslaan.

Vertrekpremie
Toch hebben de bonden er een fpu-regeling en een vertrekpremie uit weten te slepen voor de oudere werknemers. Gardeslen: "Het gevecht hierover heeft twee tot drie maanden geduurd. De werkgever wilde voor een dubbeltje op de eerste rang zitten."
Gedurende de eerste fase van het sociaal plan hebben de medewerkers de gelegenheid vrijwillig op te stappen. In een eventuele tweede fase wordt bekeken hoeveel formatieplaatsen er daadwerkelijk moeten verdwijnen. Dan ook worden werknemers aangewezen die na twee jaar voor ontslag in aanmerking komen. De inkrimping moet plaatsvinden voor 1 januari 2003. Het sociaal plan treedt in werking met ingang van 1 april.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.