• blad nr 13
  • 29-6-2002
  • auteur . Overige 
  • Column

 

Cornielje

Het aftellen is begonnen. Nog een paar weken en het is vakantie. Eindelijk krijg je eens tijd voor jezelf. Je kunt natuurlijk lekker thuis blijven en dagtripjes maken. Maar het echte vakantiegevoel krijgen de meeste mensen als ze er tussenuit gaan. Zelf ben ik niet zo'n reislustig type. Ik hoef niet zo nodig naar verre bestemmingen. Een actieve vakantie, wandelen of fietsen, heeft mijn voorkeur. Alhoewel ik op dit moment toe ben aan een weekje zon, zand en zee.
Is het u ook wel eens opgevallen dat alle campings (jeugd)herbergen, appartementen en hotels, net als veel restaurants voorzien zijn van sterren? Je ziet in één oogopslag wat voor een camping het is. Een tweesterrencamping is goed genoeg voor een enkele overnachting als je op doorreis bent naar Frankrijk of Italië. Er zijn meestal goede sanitaire voorzieningen, maar voor de kinderen is er weinig te doen. Van een viersterrenhotel weet je dat je er niet in korte broek en T-shirt kunt dineren. Een restaurant met drie Michelin-sterren is zo exclusief, daar kom je alleen als je echt iets heel bijzonders te vieren hebt.
Zou het niet heel makkelijk voor ouders en leerlingen zijn als scholen ook een steraanduiding hadden? Natuurlijk niet om aan te geven dat de school een hoge - vrijwillige - ouderbijdrage vraagt. Ook niet om het niveau van de voorzieningen aan te duiden, want iedere door de overheid bekostigde school dient grosso modo over dezelfde uitrusting te beschikken. De onderwijssterren zouden iets kunnen vertellen over de kwaliteit van de school.
Eén ster voor de school die schoon is. Eigenlijk moet iedere school deze ster in de wacht kunnen slepen. De school maakt een opgeruimde indruk, er staan voldoende afvalbakken en de leerlingen helpen om de boel netjes te houden.
Een tweede ster valt te verdienen voor het creëren van een veilig schoolklimaat. Niet alleen moet de school veilig te bereiken zijn, maar bij de inrichting van de school en haar omgeving is rekening gehouden met de (sociale) veiligheid. Vanzelfsprekend wordt er niet gepest, althans men steunt de slachtoffers en straft de pestkoppen.
Een derde ster mag op de voorgevel als de inspectie van oordeel is dat de school de lat hoog genoeg legt en dienovereenkomstig resultaten boekt. Over de gemiddelde Cito-score (eindexamenresultaten) en de toegevoegde waarde van het onderwijs wordt hier niet geheimzinnig gedaan. Een driesterrenschool heeft niets te verbergen.
Een school die een heel bijzondere prestatie levert kan ieder jaar een extra vierde ster krijgen. De prestatie moet de kwaliteit van het onderwijs in positieve zin bevorderen, bijvoorbeeld op het terrein van leerlingenzorg, het tegengaan van segregatie, het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, of deelname aan internationale competitie. Hier zijn nog vele voorbeelden aan toe te voegen, want er gebeurt zo ontzettend veel positiefs in ons onderwijs dat we misschien wel sterren tekort komen.
Als het aan mij ligt gaat de overheid de viersterrenschool niet invoeren. Er zijn al genoeg vernieuwingen aan het veld opgelegd. Maar het is een aardig idee om op het strand over na te denken. Want laten we eerlijk zijn, zelfs tijdens de vakantie heeft een leraar niet alle tijd voor zichzelf. Desondanks een prettige vakantie toegewenst.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.