- blad nr 5
- 10-3-2001
- auteur . Overige
- Redactioneel
Eén miljard is een goede start
Eind maart overlegt het kabinet over het rapport van de commissie-Van Rijn. "Dat de salarissen in het onderwijs achterlopen bij die in het bedrijfsleven, wisten we natuurlijk al. Het is fijn dat het kabinet dat nu ook zwart op wit heeft", vertelt AOb-bestuurder Gerrit Stemerding. "De politiek trekt zich de problemen heus wel aan, maar niets wijst er op dat er in de voorjaarsnota meer geld voor onderwijs vrijkomt. Marleen Barth van de PvdA riep onlangs nog dat er meer geld moet komen. Toen de VVD dreigde met een crisis, trok ze haar woorden terug. Blijkbaar is het onderwijs niet belangrijk genoeg."
De AOb is bang dat er structureel geen geld vrijkomt, maar dat er in tijden van verkiezingen met 'cadeautjes wordt gestrooid'. "We hebben geen zin in die politieke spelletjes die vooruitlopen op de verkiezingen. Natuurlijk, er komt geld binnen, in allerlei verschillende potjes. Maar de echte problemen zoals werkdrukverlaging, vervanging of ziekteverzuim worden niet aangepakt. Nu laten we zien dat het ons ernst is."
De werkonderbrekingen op scholen zijn regionale prikacties van de AOb. Daarnaast houden de bonden op 15 maart gezamenlijk met ouderverenigingen en werkgevers een andere actie. "Die bestaat uit studiebijeenkomsten en dergelijke", vertelt Stemerding. "Dat is misschien een aardig signaal, maar wij denken niet dat dat genoeg druk op de politiek zet, vandaar dat we onze acties ook nodig achtten."
De AOb-acties zijn bedoeld als waarschuwing. Als de voorjaarsnota geen miljard als startkapitaal bevat, stapt de AOb uit al het verdere overleg. "Van poldermodel tot confrontatiemodel", noemt Stemerding het. "Het betekent niet dat je dan niets meer van de bond verneemt. Van april tot en met de verkiezingen komen er langetermijnacties, waarin de AOb blijft hameren op structureel meer geld voor het onderwijs."