• blad nr 7
  • 6-4-2002
  • auteur T. Snel 
  • Redactioneel

 

School vecht overtreding Arbeidstijdenwet aan

Het Stedelijk Lyceum in Enschede stapt naar de rechter om de boete aan te vechten die de school heeft gekregen voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet.

Eind vorig jaar heeft de Arbeidsinspectie 180 scholen op de vingers getikt wegens het niet registreren van de werktijden. Toen heeft de inspectie al laten weten boetes te gaan uitdelen als de scholen hun zaken bij een volgende controle niet op orde hebben. Wie meer dan 5,5 uur per dag werkt moet een pauze hebben van een half uur of twee keer vijftien minuten. Ook controleert de inspectie of er te lang wordt gewerkt. Hierbij gaat het niet alleen om het werken op school, maar ook om werk dat thuis wordt verricht.
Het Stedelijk Lyceum weigert principieel de wet uit te voeren die sinds 1996 geldt voor het onderwijs. "De wet is betuttelend en roept agressie op", zei directeur H. Reiber op VPRO-radio. "Ik moet briefjes laten invullen die met kwartieren werken. Absoluut onwerkbaar." De school heeft een boete gekregen van 4500 euro en vindt dit niet terecht. Reiber: "We hebben beleid op school om de werkdruk te verlagen. Niemand geeft meer dan 25 uur per week les, we hebben taakbeleid en we hebben ouderenbeleid."
De directeur pleit voor een aangepaste regeling van de Arbeidstijdenwet zoals die ook voor de zorgsector van de grond is gekomen. AOb-beleidsmedewerker Gerard Willemsen: "Het onderwijs heeft zich steeds verzet tegen een aparte regeling. Het is niet gelukt de werkgevers hierover aan de overlegtafels te krijgen. Het onderwijs heeft het van het begin af aan afgehouden."
De AOb is er blij mee dat de Arbeidstijdenwet ook voor het onderwijs geldt. Willemsen: "Het is bedoeld om de werkdruk te verlagen. De scholen moet met een regeling komen, voor beleid zorgen en functioneringsgesprekken houden om de taakbelasting binnen de perken te houden."
"Wij voldoen aan regelgeving en de doelstelling van de Arbeidstijdenwet. De registratie werkt werkdrukverhogend. Van de rechter willen we nu duidelijkheid of wij verplicht zijn de registratie uit te voeren", aldus Reiber.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.