• blad nr 7
  • 6-4-2002
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Ziekterverzuim daalt

Het ziekteverzuim is in het laatste half jaar van 2001 gedaald. Dat blijkt uit de trendcijfers ziekteverzuim die minister Hermans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In het basisonderwijs nadert het ziekteverzuim het niveau van 1999 toen was het 8,7 procent, in het jaar 2000 lag het op negen procent. In het speciaal onderwijs gaat de daling iets minder snel, hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs waar het met 7,9 tot acht procent ongeveer gelijk bleef aan het niveau van het jaar 2000.
Mogelijk heeft de verbetering van de situatie te maken met het Arbo-convenant dat in 2000 werd afgesloten en waarin was vastgelegd dat het gemiddelde ziekteverzuim moest worden teruggebracht met een procent. In 2001 werden 519 scholen intensief begeleid omdat ze een ziekteverzuimpercentage hadden van tussen de dertien en 21 procent. Op bijna de helft van de scholen heeft dat geleid tot een terugloop van het ziekteverzuim met dertig procent. Over het algemeen werd geconstateerd dat op scholen met een hoog ziekteverzuim zowel het Arbo-beleid als het gewoon verzuimbeleid niet erg gunstig is. In januari van dit jaar startte de voorlichtingscampagne Uitgesproken! Gezond, waarbij op de website www.uitgesprokengezond.nl staat aangegeven wat scholen kunnen doen. Uit het rapport van de commissie Donner over psychische arbeidsongeschiktheid, blijkt dat conflictbemiddeling (mediation) een zinvol instrument is bij het voorkomen en oplossen van conflicten en een slechte werksfeer, vaak de oorzaak voor ziekteverzuim. Er wordt bekeken of dit instrument iets is voor het onderwijs.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.