• blad nr 5
  • 1-5-2024
  • auteur K. Hagen 
  • Informatie en advies

 

Inkorten lesuren vereist instemming personeel

Tekst: Karen Hagen en Jelte Klerk.

Veranderingen in het taakbeleid moeten worden voorgelegd aan de het personeel. Dat geldt ook voor een voorstel tot het inkorten van lesuren.

Bram is leraar economie in het voortgezet onderwijs. Hij krijgt van zijn directeur te horen dat de lesuren met ingang van volgend jaar zullen worden aangepast: ze worden drastisch ingekort. Bram is het hier niet mee eens en vindt dat hij en zijn collega’s ook iets te zeggen hebben. De directeur verzekert hem dat dit niet het geval is, immers er verandert niets in de omvang van het werk, het wordt ‘alleen anders ingedeeld’. Het wordt, zo geeft de directeur aan, als het aan hem ligt een hamerstuk bij de P(G)MR(personeelsgeleding van de medezeggenschapraad).
Bram vraagt zich af of dit zo is en neemt contact op met het IAC. De lengte van een lesuur is wel degelijk een onderdeel van het taakbeleid, zo wordt hem verteld. In hoofdstuk 8 van de cao vo wordt nader ingegaan op het taakbeleid en wat daar allemaal in moet staan (artikel 8.1). Als een werkgever het taakbeleid wil aanpassen, dan zal hij na overleg met de P(G)MR een goedkeuring moeten krijgen van een meerderheid van twee derde van de “werknemers binnen de instelling of betrokken organisatorische eenheid”. Zonder deze meerderheid is een wijziging van het geldende taakbeleid niet mogelijk.
Het kan zijn dat de directeur van Bram bluft, of dat hij oprecht van mening is dat hij slechts langs de P(G)MR moet. Hoe dan ook is het betrekken van het personeel een stap die hij niet kan overslaan, wil hij echt iets aanpassen in het taakbeleid. Het is aan de P(G)MR om hier scherp op toe te zien.

Lees meer over het taakbeleid in het artikel ‘Opslagfactor is te vrijblijvend’ elders in dit nummer

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.