• blad nr 5
  • 1-5-2024
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Gratis workshops voor een goede start

Voor studenten en starters organiseert de AOb in mei en juni workshops over solliciteren, klassenmanagement, arbeidsvoorwaarden en je rechtspositie. De workshops, veelal online, zijn gratis voor leden en niet-leden. Doe er je voordeel mee.

Rechten en plichten van ondersteuners
Oop’ers zijn het fundament van het onderwijs. Zonder jullie komen leraren niet aan lesgeven toe. In deze workshop bespreken we de punten uit de cao die voor startende ondersteuners van belang zijn zoals functieomschrijving, salaris en verlofregelingen. Met de informatie uit deze workshop ga je goed toegerust aan de slag.

Woensdag 22 mei, 15.30–16.30 uur*. Maximaal 20 deelnemers. Voor onderwijsassistenten in het po. Door Ellen Scholten, rayonbestuurder

Dinsdag 28 mei, 19.00–20.00 uur*. Voor startende oop’ers in het vo/mbo. Door Franklin Wagner, pr-consulent

Woensdag 5 juni, 15.30–16.30 uur*. Maximaal 20 deelnemers. Voor de leraarondersteuner in het po. Door Ellen Scholten, rayonbestuurder


Solliciteren
Hoe vind je eigenlijk die leuke baan in het onderwijs? Hoe schrijf je een goed cv of sterke motivatiebrief? Hoe bereid je je het beste voor op een sollicitatiegesprek? Wat zijn je kernkwaliteiten en waar moet je op letten bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst? Al deze vragen komen aan bod in de workshop solliciteren.

Donderdag 23 mei 19.00–20.00 uur. Voor alle sectoren. Door Marzena Broniak en Carmen van Dam, pr-consulenten

Groene Golf: Intervisie voor klassenmanagement
Zijn jouw leerlingen of studenten meer bezig met hun laptop dan met de les? Vind je het soms ook lastig om pedagogisch verantwoord grenzen te stellen in de klas?
Dan is deze bijeenkomst over klassenmanagement iets voor jou. Als je je inschrijft voor deze online workshop, neem je je eigen casus mee en gaan we die bespreken. Aan het einde van de bijeenkomst heb je concrete doelen voor jezelf geformuleerd waar je dit schooljaar nog mee kunt oefenen.
Eind juni is er een terugkom-moment waarop we evalueren hoe het met jou en je doelen is gegaan, en is er nog alle ruimte om bij te schaven. Zo ga je het volgend schooljaar stralend van start.

Donderdag 23 mei van 19.30–21.00 uur. Voor alle onderwijssectoren. Maximaal 30 deelnemers en inclusief een vervolgsessie. Door Marjolein Mantelaers; docent, onderwijskundige en zelf zij-instromer in het onderwijs. Kijk op docentenleven.nl voor het boek dat zij hierover heeft geschreven


Intervisie: inspireren, motiveren en feliciteren
Denk eens kort terug aan jouw beste leraar. Wat was de kracht van deze leerkracht? Wat was daarvan het effect op jou? Wat heeft die leerkracht bij jou teweeggebracht? Lijk je, nu je zelf voor de klas staat, op jouw rolmodel van destijds?
In het onderwijs willen we zo graag de leerlingen inspireren en motiveren om ze uiteindelijk te feliciteren met hun groei en ontwikkeling. Let op: dit zijn allemaal werkwoorden, het gaat niet vanzelf. Om te inspireren, motiveren en feliciteren, zijn vaardigheden nodig zoals kijken, luisteren, spiegelen, introspectie (liefst met een gezonde dosis humor) en dit alles zoveel mogelijk met een open houding.
Op basis van eigen ervaringen gaan we aan de slag. We kijken wat er nodig is om de ander in beweging te krijgen.

Doelgroep: alle leerkrachten die het jonge kind een warm hart toedragen en het prettig vinden om eigen functioneren te analyseren. Door Marije Bruins Slot, pr-consulent. Minimaal 2 deelnemers, maximaal 6 deelnemers.

Maandag 27 mei, van 19.00–20.00 uur (vo/mbo)
Woensdag 29 mei, van 15.30–16.30 uur (po)
Dinsdag 4 juni, van 19.00–20.00 uur (po)
Dinsdag 11 juni, van 19.00–20.00 uur (vo/mbo)

Rechtspositie in het primair onderwijs
Hoe zit het met de betaling van je lio-stage? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidscontract? Wat verdien je als starter? Wat is eigenlijk een opslagfactor of een werkverdelingsplan? In deze presentatie krijgen de deelnemers alles over hun rechtpositie uitgelegd. Aan bod komen de cao-wetgeving, taakbeleid, salaris, verlof, soort contract, wat een tijdelijke aanstelling betekent en het werkverdelingsplan. Leer in deze workshop meer over je rechten en plichten en stap je goed voorbereid de klas in.

Woensdag 29 mei, van 16.30–17.30 uur*. Door Carmen van Dam en Gerdine Apeldoorn, pr consulenten
Maandag 10 juni, van 19.00–20.00 uur*. Door Marion van der Burg, pr-consulent
Woensdag 12 juni, van 15.30–17.00 uur*. Door Esther van Es en Gerdine Apeldoorn, pr-consulenten
Woensdag 12 juni, van 19.00–20.00 uur*. Door Marion van der Burg en Esther van Es, pr-consulenten


Rechtspositie in het voortgezet onderwijs
Wil je goed voorbereid aan de slag? De AOb biedt starters in het onderwijs handvatten voor een stevig begin met de workshop Rechtspositie vo/mbo. Hoe zit het met de betaling van je lio-stage? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidscontract? Wat is eigenlijk een opslagfactor of een normjaartaak? Kortom: basisrechten en plichten, die elke (startende) leerkracht moet kennen.

Woensdag 5 juni, van 19.00–20.00 uur*. Door Thea Schouten, pr-consulent
Donderdag 13 juni, van 19.00–20.00 uur*. Door Thea Schouten, pr-consulent

Themabijeenkomst startende leraren
Het AOb netwerk Opleiden van leraren organiseert op 17 juni een themabijeenkomst over de begeleiding van startende leraren (inductie). De bijeenkomst is bedoeld voor alle betrokkenen: instituutsopleiders, schoolopleiders, schoolleiders, mentoren en coaches van startende leraren, werkplekbegeleiders, studenten en startende leraren.
Na de opening krijgen deelnemers specifiek voor hun sector informatie over afspraken in de verschillende cao’s: po, vo en mbo. Daarna bespreken we de praktijk. Uit welke onderdelen bestaat een begeleidingstraject? Wat gaat er goed of waar lopen deelnemers juist tegenaan? En welke rol heeft de lerarenopleiding?

Maandag 17 juni, van 16.30-18:00 uur in Utrecht

*Deze workshops bieden aansluitend na afloop gratis juridisch advies

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.