• blad nr 10
  • 1-12-2023
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

‘Gelijk werk moet gelijk betaald worden’

Frank Futselaar is docent politiek bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie van Saxion Hogeschool in Enschede. Hij is voormalig Kamerlid van de SP en woont in Zwolle.

Huishoudboekje
Netto maandinkomsten
Salaris Saxion (1 fte) € 3578
Column ‘Saxnow’ € 125
Totaal € 3703

Maandlasten
Huur € 890
Energie en water € 125
Sportschool € 34
Internet/tv € 72
Zorgverzekering € 165
Reiskosten (trein) € 200
Boodschappen € 600
Kleding € 50
Lidmaatschappen & goede doelen € 50
Boeken € 50
Sparen € 300
Diversen € 200
Uit eten, koffie, broodjes € 200
Cursussen € 100
Totaal € 3036

Laatste grote uitgave: drie weken naar de oostkust van de VS: € 5000

Rustmoment

6.45
“Opstaan. Niet elke dag is hetzelfde. Ik begeleid ook enkele afstudeerders, dan kan ik mijn tijd zelf indelen. Soms ontbijt ik thuis, maar vaker neem ik koffie op het station en een broodje of een croissantje.”

7.30
“De trein vertrekt. Het uur in de trein is een soort rustmoment op de dag. Ik lees of luister naar een podcast. Om 8.30 uur beginnen de lessen.”

12.30
“Lunch op school. Ik haal soep of een broodje in de schoolkantine.”

18.00
“Meestal ben ik voor zes uur thuis. Ik kook regelmatig omdat ik gezond wil eten. Soms bestel ik wat.”

19.00
“Nakijken doe ik op school, maar de lessen voorbereiden doe ik soms in de avond. We zijn ook bezig met het schrijven van een nieuwe reader voor het volgende kwartaal. Sporten doe ik in het weekend. Met vrienden naar een restaurant gaan ook.”

23.00
“Naar bed. Ik ben geen nachtuil meer.”


FRANK: “Per maand houd ik best veel geld over. Ik ben een alleenstaande man met een fulltime baan zonder auto. Dat tikt aan. Ik woon in Zwolle en huur in de vrije sector. Ik ben blij waar ik zit. Zwolle is een hartstikke leuke stad. Ik ben in een uur overal waar ik wil zijn.”

Kamerlid
“Ik was een tijdje Kamerlid van de SP. Een Kamerlid verdient zo’n zes- of bijna zevenduizend euro per maand. Als volksvertegenwoordiger van de SP draag je daarvan de helft af aan de partij. Ik hield toen ongeveer hetzelfde bedrag per maand over als nu. Een Kamerlid krijgt best goed betaald.”

Opklimmen
“Ik werk fulltime in het onderwijs. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en ik heb niet de behoefte om minder te werken. Mijn ouders werkten allebei in het basisonderwijs. Ze waren niet rijk, maar ook niet arm. Ik ben niets tekort gekomen. We woonden in een rustige wijk in Groningen. Ik ben welvarender dan mijn ouders zijn en ik vind eigenlijk dat dat zo hoort. Ik vind het zorgelijk dat jonge mensen nu minder zekerheden hebben dan wij. Ik geef les aan 19-jarigen en vraag me soms af ‘Wat doen we ze aan?’ Flexwerk is bijna normaal, huizen zijn niet te betalen, de studieschuld is hoog. Mensen hebben een zekere mate van zekerheid nodig voor hun geluk.
Ik heb geen dringende behoefte om meer te verdienen. Ik ben ooit aangenomen in schaal 10, dat was kort na de economische crisis toen banen niet voor het oprapen lagen. Maar ik vind schaal 10 voor een onderwijstaak te laag, gezien de verantwoordelijkheden die bij het vak horen. Een aantal hogescholen heeft lange tijd alle docenten aangenomen in schaal 10, waaronder Saxion, en heeft nu een probleem. De vakbonden hebben gezegd dat de docenten naar schaal 11 moeten. Ik heb daar een column over geschreven in het blad van Saxion. Ik zit nu boven in schaal 11, ik ben in de loop van de tijd opgeklommen. Ik vind dat iedereen met gelijk werk gelijk betaald moet worden. Omdat mensen niet openlijk over hun salaris praten, kunnen die verschillen voortduren, zoals de verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen. Als ik om me heen zou horen dat sommige leraren die hetzelfde werk doen in schaal 12 zitten, dan zou dat steken, dan zou ik dat ook willen krijgen, vanwege de gelijkheid, terwijl ik het geld totaal niet nodig heb.”

Oude wens
“De meeste vakanties vier ik binnen Europa. Ik kom net terug met de trein uit Hannover. Ik ben onlangs ook langs de oostkust van de VS gereisd. Dat was een oude wens. De kosten van de trein vallen mee in de VS. Voor de rest is het geen goedkoop land, dat wist ik van tevoren, als je dat incalculeert, dan is dat niet zo erg. Ik had een excel-bestand gemaakt met wat ik elke dag wilde doen en wilde zien. Ik had graag ook naar Oekraïne gewild, maar dat gaat voorlopig niet door. Albanië trekt me ook, ook met de trein.
Ik ben historicus en ik koop graag boeken. Meestal historische boeken en af en toe een roman. De laatste was The Fraud van Zadie Smith, haar eerste historische roman. Mijn spaarrekening zal doorgroeien. Misschien is het handig om een keer een huis te kopen, qua investering. In dat opzicht loop ik achter op generatiegenoten. Ik volg trouwens ook graag een cursus. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen.”

Meedoen aan Geld telt? Mail naar onderwijsblad@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.