• blad nr 10
  • 1-12-2023
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Indringende verhalen

Tekst Lucas Cornelissen en Michiel van Nieuwstadt

Wie met leerlingen op bezoek gaat bij de olifanten, hazelwormen en rode vari’s van Artis, kan makkelijk een omweggetje maken langs het Verzetsmuseum. Kwestie van even oversteken, de ingang is vrijwel recht tegenover die van de dierentuin. De vaste tentoonstelling is eind vorig jaar volledig vernieuwd en vertelt aan de hand van persoonlijke getuigenissen op een indringende manier het verhaal van de Duitse bezetting. Het ‘Verzetsmuseum junior’, de zaal voor kinderen vanaf 9 jaar is onveranderd gebleven. Daar wordt met filmpjes, interactieve spelletjes en voorwerpen het leven belicht van vier kinderen: het joodse meisje Eva, Jan met ouders in het verzet, nsb-jeugdverenigingslid Nelly en Henk uit een alledaags gezin. “We vertellen het verhaal van de Duitse bezetting aan kinderen op een hele toegankelijke, maar niet kinderachtige manier”, zegt directeur Liesbeth van der Horst. Het museum heeft programma’s voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs en is zeven dagen per week open. Amsterdam te ver weg? Het Verzetsmuseum junior is ook virtueel te boeken, of met een rijdende tentoonstelling die naar school komt.

Kosten voor een klas met 25 leerlingen uit groep 7 of 8 met twee begeleiders: 162 euro. Reserveren is verplicht. verzetsmuseum.org

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.