• blad nr 10
  • 1-12-2023
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Lerarenhumor

Tekst Lucas Cornelissen en Michiel van Nieuwstadt

Ze zijn hard op weg naar het miljoen volgers, de Amerikaanse leerkrachten van het instagram-account Bored Teachers. Hun grappen over het vak slaan aan, online en in het theater. Zo neemt miss Jess Smith de ‘administratie’ van haar school in de maling. ‘Jullie zitten niet op de populairste plek van het gebouw’, fluistert ze tegen de camera. ‘Maar als je deze geheime tip gebruikt, gaat je populariteit door het dak. Stop eerder met de vergadering. Of liever: cancel de hele vergadering en stuur een mailtje als het echt nodig is. Ik snap dat jullie gek zijn op jullie stafvergaderingen en ongemakkelijke ijsbrekers, maar stop er gewoon mee.’
“Ik moet er om gniffelen”, zegt invalleerkracht Maike Douglas, die met haar account jufMaike zelf bijna zesduizend volgers heeft op Instagram. “Maar het is wel heel Amerikaans.” Ze kent geen Nederlandse leraren die op sociale media met humor vertellen over hun vak. “In Nederland delen leraren op Instagram vooral serieuze zaken, of gekke dansjes op Tiktok. Je ziet wel typetjes zoals invaljuffie La Vie Sanne, maar dat zijn mensen van buiten.”
Humor online is ook niet makkelijk. Douglas’ favoriet onder de Bored Teachers is William Sprek, die geestig vertelt over zijn werk en zijn klas, maar een leraar die dat doet loopt altijd het gevaar dat een grap verkeerd valt. Dat is in de vs vast niet anders. Bored Teacher Jess Smith is intussen oud-juf en verdient de kost als cabaretier.

instagram.com/bored_teachers

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.