• blad nr 10
  • 1-12-2023
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Kaftje raden

Tekst Lucas Cornelissen en Michiel van Nieuwstadt.

Enthousiast en sprankelend vertellen over nieuwe kinderboeken. Dat helpt als je leerlingen weer aan het lezen wilt krijgen. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Op de website BiebBoys.nl staan 24 vrolijke introductiefilmpjes voor lees- en mediawijsheid-lessen voor de groepen 5 tot en met 8, gemaakt door drie jonge bibliotheekmedewerkers. De bijbehorende lespakketten kun je gratis downloaden.
Anneke Bruisten, leerkracht in de bovenbouw van Montessorischool Montijn in Beuningen, werkt op haar school met Lezen is top, een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die kinderen tot lezen verleidt met boeken die bij hen passen. “De BiebBoys bieden het ontbrekende puzzelstukje”, zegt Bruisten. “Ze houden het actuele boekenaanbod bij en brengen je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.”
Als voorbeeld van een lespakket dat werkt noemt Bruisten de boekensushi waarbij leerlingen bij het spel ‘Kaftje raden’ de opdracht krijgen om achterflappen te matchen met boekcovers waarvan de titel is weggehaald. Zo nemen ze spelenderwijs kennis van het nieuwe aanbod.

Biebboys Kees Meulendijks, Joran Floor en Petra Mackenbach

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.