• blad nr 9
  • 1-11-2023
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘We kunnen doen wat we willen’

Eddie Holwijn werkt via een detacheringsbureau als leerkracht in groep 7 bij basisschool De Watersnip in Zoetermeer. Hij verwacht veel geld over te houden als hij over twee jaar verhuist naar een kleiner appartement met zijn vrouw Thelma en zijn jongste zoon.

Eddie:“Ik heb lang voor diverse schoolbesturen gewerkt en sinds een paar jaar werk ik voor detacheringsbureau Maandag. Dat bevalt me heel goed. Het verdient meer en ik heb meer vrijheid, want ik hoef bijvoorbeeld niet in commissies. Nadelen zie ik niet: ik bouw gewoon pensioen op en vind het flexibele werken prima. De samenwerking vind ik veel prettiger dan met mijn eerdere stugge schoolbesturen.
Ik vind ook dat schoolbesturen geld weggooien: altijd weer dezelfde studiedag over taal of rekenen. Maandag had laatst een groot event georganiseerd waar de bekende Nederlander Eus sprak over hoe hij de basisschool ervaarde als kind van ouders met een migratieachtergrond die de Nederlandse cultuur nog niet goed kenden. Hij liet zien hoe belangrijk het is om achter het gedrag van kinderen te kijken. Dat vond ik leerzaam en inspirerend. Zo kun je een studiedag ook invullen, denk ik dan.”

Armoede
“Ik probeer ook te zien wat er bij kinderen speelt. Bij ons op school zie je bijvoorbeeld armoede. Daarom hebben we een broodkoelkast voor kinderen die niet ontbeten hebben of geen lunch hebben. Zo’n twaalf lunchpakketjes worden er gebruikt in de week. Laatst kwam er een kind naar me toe dat vroeg om brood omdat zijn vader het huis uit was en zijn moeder geen eten meer kon kopen. Dan breekt je hart.
Zelf hebben wij het financieel juist heel ruim thuis. We kunnen doen wat we willen en hoeven niks te laten. Onze drie zonen wonen nog thuis, fitnessen meerdere keren per week en het eten valt niet aan te slepen. De oudste twee werken sinds dit jaar en betalen 250 euro kostgeld. Dat gaat naar onze spaarrekening, samen met de 1500 euro die we elke maand sparen. Er staat altijd ruim voldoende buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven en daarnaast staat er altijd extra geld op, zoals voor onze komende vakantie naar Maleisië. Die zal zo’n 8000 euro gaan kosten voor ons vijven.”

Bewust
“Met sommige dingen let ik niet zo op geld. Ik heb bijvoorbeeld een schoenen-tik en heb meer dan vijftien paar. Geen hele dure, maximaal 125 euro. Mijn twee oudste zonen hebben wel schoenen van 300 euro en ieder meer dan twintig paar. Naast schoenen heb ik een zwak voor horloges. Daar heb ik er vijfentwintig van en de duurste zijn rond de 600 euro.
Toch gaan we bewust met geld om. Thelma haalt de boodschappen bij winkels waar aanbiedingen zijn. Ik repareer oude fietsen, radiootjes, toasters en dergelijke tot het echt niet meer kan en Thelma ze weggooit. Ik ben vrij handig en kan er niet goed tegen als spullen te snel worden weggegooid. Als we er met onze boot op uit gaan, bedenken we van tevoren waar we aanleggen en kopen via de app Social Deal of Groupon een aanbieding voor een restaurant. Onze kinderen hebben we ook financieel bewust opgevoed.”

Suriname
"De oudste twee zijn nu aan het zoeken naar een eigen huis. Thelma en ik verhuizen over twee jaar met onze jongste zoon van ons ruime koophuis naar een kleiner appartement. We verwachten aardig wat geld over te houden. Als het nodig is, kunnen we de kinderen dan financieel bijstaan bij het kopen van een huis. Of we gaan onze droom achterna en kopen een vakantiehuis in mijn geboorteland Suriname. Maar daar gaat het economisch niet goed, dus mogelijk wordt het Spanje of Portugal. Daar zie ik ons wel een paar maanden per jaar zitten”

Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Salaris Eddie (1 fte) € 3500
Salaris Thelma (leerkrachtondersteuner 0,7 fte) € 1600

TOTAAL € 5100

MAANDLASTEN
Hypotheek € 750
Gas, water, elektriciteit € 265
Boodschappen € 700
Gemeentebelasting € 35
Verzekeringen € 466
Kosten auto € 300
Tv en telefoon € 95
Sporten € 88
Boot € 110
Loterij € 15
Uitjes € 200
Massage Thelma € 75
Sparen € 1500
Overige € 175

TOTAAL € 4774

Laatste grote uitgave: kunststof kozijnen € 14.000Snoozen

6:45
Eddie laat de wekker een kwartiertje snoozen en stapt onder de douche. “Daarna ontbijt ik kwark met cruesli tijdens het kijken naar het journaal of sport. Rond half acht stap ik op mijn elektrische fiets naar school.”

8:20
“De collega’s komen bij elkaar en kletsen even. Om half negen staat iedereen bij de deur van zijn lokaal om de leerlingen een hand te geven.”

15:00
De kinderen gaan naar huis. “Vijf minuten voor vertrek houden we altijd een korte evaluatie: Hoe was de dag?”

17:00
Eddie fietst naar huis, relaxt daar wat, dekt de tafel en schuift aan voor het eten. “Koken is Thelma’s hobby.”

19:30
Naar de badminton “Dit doe ik minimaal drie keer per week en daarnaast fitness ik.”

22:30
Eddie komt thuis en kijkt dan graag een actiefilm of zangprogramma, zoals DNA Singers. Een uurtje later gaat hij naar bed. “Zodra mijn hoofd het kussen raakt, ben ik weg. Thelma ligt iets langer wakker.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.