• blad nr 9
  • 1-11-2023
  • auteur . Overige 
  • In beeld

 

De geboorte van een leraar

Tekst Lisette Douma en Joëlle Poortvliet

Horecatycoon Michel besluit zijn hart te volgen en laat zich omscholen tot leerkracht op een Amsterdamse basisschool. Dat doen ook een planner in de gezondheidszorg, een ing-medewerker en een werknemer van ProRail. Zijn zij het antwoord op het almaar groeiende lerarentekort? Die vraag hangt boven de film Zijwaarts de klas in die Simonka de Jong maakte over zij-instromers in het basisonderwijs.
De documentaire maakt de kijker getuige van de eerste, onwennige acties van de nieuwkomers. Of erger: het ontbreken daarvan. Want wie geen actie onderneemt in bijvoorbeeld een groep onrustige kleuters, krijgt chaos. “In de eerste helft van de film heb ik constant een rode kop”, blikt zij-instromer Michel terug. “Je ziet me worstelen en gelukkig ook beter worden. Ik ben nu alweer een betere leraar dan degene die je aan het eind van de film ziet.” De film laat zien dat het leraarschap een echt ambacht is, vindt Michel. “Een complex beroep dat veel van je vraagt. Maar met de juiste begeleiding en feedback is het te leren. Dat komt heel mooi in beeld.”

De 2Doc Zijwaarts de klas in werd uitgezonden op de Dag van de leraar en is terug te kijken via NPO-Start

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.