- blad nr 8
- 1-10-2023
- auteur A. Aynan
- Column
Ik sloot mijn studie af met een schuld zo groot als een ruim modaal jaarinkomen
Mijn vriendin vertelde dat Regelink op een social platform uitlegde hoe een deel van haar studieschuld was kwijtgescholden. Wilde je weten hoe ze dat had gedaan? Dan kon je via haar website een hoofdstuk met de schreeuwerige titel -zo krijg je geld terug van DUO- met bijhorende formulieren voor 20 euro kopen.
Ik ben een stapelaar en door die lange tocht langs verschillende onderwijsinstellingen sloot ik mijn studiecarrière af met een schuld zo groot als een ruim modaal jaarinkomen. Zonder aarzelen schafte ik het hoofdstuk aan om te zien of ik ergens recht op had.
In het chapiter laat Regelink zien hoe ze haar DUO-schuld verkleinde. Ze doet dat op een toon die behoorlijk in de buurt van een Amerikaanse soap uit de jaren negentig komt. In je hoofd hoor je de oe’s en aa’s en de hi’s en de ha’s van de geluidsband meelopen. Ze legt heel duidelijk uit waar je aan moet voldoen om aanspraak te maken op kwijtschelding en welke stappen je moet ondernemen. Toen ik contact opnam met een decaan van mijn laatste studie verzuchtte die: Heb jij ook al dat hoofdstuk van Francien Regelink aangeschaft? Blijkbaar zorgt ze voor het nodige extra werk.
Het was overigens direct duidelijk dat mijn schuldenlast niet verlicht ging worden. Ik voldeed niet aan de eisen.
Ondanks de nee was ik door het bestuderen van mijn DUO-administratie op een oneffenheid gestoten. DUO bleek onterecht een jaar studiefinanciering niet in een gift omgezet te hebben. De gaffe van DUO had ik niet eerder opgemerkt en was mij zonder Regelink zeker onbekend gebleven. Ik ging met de nieuwe informatie naar een DUO-kantoor, wachtte maar kort in de rij en stond nog sneller buiten met een toezegging dat de miskleun die duizenden euro’s tot gevolg had, werd rechtgezet.
Hoe gek het ook mag klinken, werd ik door ongemak naar huis vergezeld. Een ongemak dat alleen logge anonieme overheidsdiensten je kunnen geven.