• blad nr 8
  • 1-10-2023
  • auteur D. van 't Erve 
  • In beeld

 

'De wereld van Sofie' als strip

Even valt de lijn stil. Er klinkt geritsel op de achtergrond, en dan: “Oh ja, het is prachtig! Zo knap gedaan!” Het toeval wil dat het Onderwijsblad precies belt op het moment dat uitgever Wiebe Mokken het nieuwe deel van De wereld van Sofie uit de doos haalt. De Franse tekenaar Nicoby en de Belgische scenarist Vincent Zabus hebben de bestseller over het vijftienjarige meisje Sofie dat op geheimzinnige wijze kennismaakt met de grote wereldfilosofieën omgezet in een kleurrijke stripversie. “De klassieker zit goed in elkaar, maar wordt ook wel het meest niet-uitgelezen boek genoemd”, zegt Mokken. “Deze graphic novel is speels opgezet en bevat zoveel mooie verrassingen en grappen dat het tot het eind een feest is om te lezen.”
Sofie doorbreekt letterlijk kaders, kruipt in het hoofd van Spinoza, gaat met Freud onder water en leert alles over het sociaal contract van Rousseau via papieren vliegtuigjes. Mokken: “Als je lezers wilt boeien terwijl je ze wat onderwijst, dan is dit de manier.”

De wereld van Sofie, deel 2: De filosofie, van Descartes tot vandaag, Scratch Books, € 27,50

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.