• blad nr 7
  • 1-9-2023
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘We zijn gewend zuinig te leven’

Watermeloenen, courgettes en pompoenen. Diane Jongeling-Vierling, leerkracht in groep 7/8 van de Maria Montessorischool in Den Haag, kweekt het zelf. Samen met haar vrouw Maria. Zo besparen ze op boodschappen in hun zespersoons huishouden.

DIANE: “Maria en ik zijn ruim vijf jaar samen en vier jaar getrouwd. Samen hebben we een zoontje, Robbin, van bijna twee. Uit mijn vorige relatie heb ik drie oudere kinderen die om de week bij hun vader wonen. We hebben dus een vrij groot huishouden. Het past allemaal net in onze portiekwoning op 4-hoog in Rijswijk. Ooit hopen we een eengezinswoning in de omgeving van Utrecht te kopen, omdat daar veel vrienden wonen, maar zolang Maria een uitkering heeft, is dat financieel niet haalbaar.
Maria heeft nu nog een uitkering omdat ze ruim twee jaar geleden een auto-ongeluk heeft gehad waardoor ze nog steeds snel overprikkeld en moe is. Voorheen werkte ze zo’n zestig uur per week als manager in de zorg. Ze verdiende minder dan ik in het onderwijs. Ik verdien voor het onderwijs best goed omdat ik twee masteropleidingen heb gedaan en al 23 jaar voor de klas sta. Maria wil nu ook graag het onderwijs in buiten de klas en zit daarvoor in een re-integratietraject van acht uur per week op het John Dewey College, een startende school in Den Haag.

Twee auto’s
Hoewel Maria veel thuis is, gaat Robbin drie dagen naar de kinderopvang. Daar gaat het grootste deel van ons inkomen naartoe. Het is vooral nodig voor Maria’s rust, maar nu ze weer langzaam aan het werk gaat, willen we ook Robbins plek bij de opvang niet kwijt. Een andere grote uitgavenpost zijn onze twee auto’s. We hebben een grote auto waar we met z’n zessen in passen en een kleine boodschappenauto die zuinig rijdt. Het klinkt gek, maar we hebben uitgerekend dat twee auto’s voor ons gezin voordeliger is.
Verder leven we best zuinig, al hebben we nooit het gevoel dat we op het geld moeten letten.
Ook aan groenten geven we niet veel uit, want sinds een paar maanden hebben we een kas-tuintje. Tuinieren vinden we vooral leuk, maar het bespaart ook geld. Van één courgetteplant hebben we nu al acht courgettes gehaald. We huren 28 vierkante meter grond in een kas van een paprika-teler die door de energieprijzen niet meer kon rondkomen.
Voor Robbin hebben we in de kas-tuin een modderkeukentje en zandbak. Die hebben we betaald van ‘zijn’ krantenwijk. Sinds mijn zoon Jelle is gestopt met deze krantenwijk, lopen Maria en ik hem, met Robbin in de kinderwagen. Zo zijn we op mijn vrije dag lekker buiten en van het beetje geld kopen we extra’s voor Robbin. Onze kinderen hebben allemaal een baantje om hun extra’s te betalen, omdat we het belangrijk vinden ze financieel bewust op de voeden. We geven ze daarom niet veel zakgeld: 20 euro per maand tot hun achttiende en 25 euro kleedgeld.
Deels leven we bewust en zuinig omdat we dat belangrijk vinden voor het milieu, en daarnaast is het mooi meegenomen dat we zo geld overhouden voor uitjes. Bovendien zijn we allebei gewend om zuinig te leven. Maria en ik hadden voordat we een relatie kregen allebei langere tijd heel weinig te besteden. Samen met mijn ex had ik een winkel die slecht liep door de recessie toen. We hadden drie jonge kinderen en slechts 75 euro voor boodschappen in de week. Maria woonde alleen en heeft kanker gehad waardoor ze toen ook een tijd een uitkering had waarvan ze haar eten amper kon betalen. Door die tijd waarderen we nu extra wat we hebben en vinden we ons leven enorm luxe.”Huishoudboekje

Netto maandinkomsten
Salaris Diane (0,8 fte) € 2957
Uitkering Maria € 2269
Kinderopvangtoeslag € 600
Kinderbijslag € 90
TOTAAL € 5916

Maandlasten
Hypotheek en VvE € 1020
Kinderopvang € 1450
Verzekeringen € 600
Energie en water € 350
Kinderrekening € 100
Auto’s benzine € 500
Kastuintje € 55
Uitjes/vakantie € 350
Boodschappen € 550
Sparen € 450
Sportschool/
persoonlijke verzorging € 200
Overig € 275
TOTAAL € 5900

05:00-06:30
Diane staat op als Robbin wakker wordt. “Hij heeft nog geen vaste tijden.” Ze maakt ontbijt en lunch en vertrekt naar school.

08:00
Aankomst op school. Tijdens het eten van haar ontbijt en een kop koffie neemt Diane de dag door met haar collega’s. “We werken groepsdoorbroken en hebben elkaars kinderen in de klas.”

08:30
Diane verwelkomt de kinderen bij de deur en start de les.

12:45
Pauze. “Tijdens de lunch in onze gezellige teamkamer praten we vooral over belevenissen buiten school.”

15:00
“De kinderen gaan naar huis en ik bereid nieuwe thema’s voor, vergader of heb oudergesprekken. Om 17.00 uur haal ik Robbin op bij de crčche. Maria kookt en we proberen zoveel mogelijk met alle kinderen samen te eten.

20:00
Maria of Diane gaat naar de kastuin om de planten te verzorgen.

22:30
Na een avond met een spelletje, kletsen en soms tv kijken, gaan Diane en Maria slapen. “Robbin slaapt dan al in zijn bedje naast ons.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.