• blad nr 5
  • 1-5-2023
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘Sinds twee jaar zijn we schuldenvrij’

Sharon Hofstra, onderwijsassistent bij basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie, weet wat armoede is. Zo’n drie jaar zat ze met haar gezin in de vrijwillige schuldsanering en leefde van 80 euro per week. Ze genieten nu intens van alle dingen die weer kunnen.

HUISHOUDBOEKJE
Netto maandinkomsten
Salaris Sharon € 528
Salaris Paul € 2200
Zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget € 750
TOTAAL € 3478

Maandlasten
Huur € 648
Verzekeringen € 506
Kungfu en muziekles € 50
Auto en bus € 360
Gas, water, licht en telefoon € 512
Oefenhok band € 36
Boodschappen € 700
Chinees of patat € 50
Variabele uitgaven kinderen € 150
Overig € 466
TOTAAL € 3478


SHARON:“Sinds twee jaar werk ik in het onderwijs en gaat het heel goed met mijzelf en ons gezin. Daarvoor kenden we zware tijden. Onze financiële problemen begonnen zeventien jaar geleden toen mijn man Paul door oogproblemen zonder werk kwam te zitten. Hij werkte als schilder van jachten en ons eerste kindje was net geboren. Terwijl ons inkomen hard naar beneden ging, steeg de variabele wurghypotheek die we als naïeve jongelingen hadden afgesloten enorm. Vanaf dat moment vulden we twaalf jaar lang gaatjes.
Na een tijd zonder baan liet Paul zich omscholen en kreeg hij werk als woonbegeider. Maar ondanks de vele extra diensten die hij draaide, liepen we financieel gezien steeds verder achter de feiten aan. Zodra er geld op de rekening stond, nam ik het op voordat het afgeschreven werd, zodat ik zeker wist dat we konden eten. Als een van de kinderen zei dat de schoenen kapot waren, dan hadden we stress. Met Sinterklaas vroegen mijn kinderen ‘Vindt Sint mij minder lief’ als hun vriendjes veel grotere cadeaus kregen. Dat rotgevoel naar de kinderen toe vond ik het zwaarst.”

Financiële stress
“Het dieptepunt bereikten we toen ik vijf jaar geleden door fybromyalgie, een soort reuma, ook niet meer kon werken. Ik werkte op dat moment als huishoudhulp. Door alle financiële stress en het overlijden van mijn vader was de pijn in mijn lichaam te erg geworden. Onze schuld was inmiddels opgelopen tot ruim dertigduizend euro en we besloten hulp te vragen aan de Kredietbank. De schaamte om die moeilijke stap te nemen waren we inmiddels voorbij. Het was vooral een opluchting dat de Kredietbank wilde helpen.
Zo’n drie jaar zaten we in de vrijwillige schuldsanering. De eerste maanden kregen we tachtig euro per week voor boodschappen en vulden dit aan met eten van de Voedselbank. Het klinkt misschien gek, maar de zekerheid om tachtig euro te hebben was een verademing. Om van de wurghypotheek af te komen verkochten we ons huis in Franeker en de auto ging de deur uit.
De Kredietbank hielp ons bij het vinden van een huurhuis. Ook kregen we hulp van allerlei stichtingen. Stichting Jarige Job gaf de kinderen een doos voor hun verjaardag met cake-bakspullen en snoepjes om te trakteren. Stichting Leergeld betaalde voor schoolreisjes en de sporten van de kinderen. En van de Linda Foundation kregen we waardebonnen. Het is fantastisch dat die hulp er is.
Naar onze omgeving toe was ik altijd heel open over hoe het met ons ging. Een enkeling begreep niet dat wij hulp kregen terwijl zij ‘hard voor hun geld moesten werken’, maar de meeste mensen waren super lief en behulpzaam. We kregen zakken tweedehands kleding, waarmee we een feestelijke modeshow hielden in de kamer. Met Sinterklaas en kerst stonden mensen met wat extra’s voor de deur. Als vrienden op vakantie waren, mochten wij in hun boerderij logeren en hadden zo gratis een heerlijke vakantie.”

Vreugdedansje
“Tegen iedereen die ook in een moeilijke financiële situatie zit, wil ik zeggen: wees er open over, schaam je niet en vraag hulp. Dat heeft ons veel gebracht. Sinds twee jaar zijn we schuldenvrij. Toen de brief kwam waarin stond dat we alles hadden afgelost, deden we met tranen in de ogen een vreugdedansje. Doordat de financiële stress wegviel, ging het lichamelijk ook beter met mij. Ik startte vrijwillig in de kleuterklas en werk inmiddels betaald als onderwijsassistent. Daarnaast doe ik de pabo, die betaald wordt door school. Dit is een droom voor mij, want als kind wilde ik al juf worden.
Financieel zal het extra ruimte geven als ik leerkracht ben. Nu moeten we het nog steeds rustig aan doen. Sparen, voor bijvoorbeeld een vakantie of onverwachte uitgaven, kunnen we nog niet. Maar we genieten intens van alle kleine dingen. Zo voelt in onze tuin zitten als een vakantie. Met de auto ‘even’ naar het bos gaan geeft een intens gevoel van vrijheid. En eens in de maand Chinees of patat halen is een enorme luxe. Doordat ons gezin de slechte tijden goed heeft doorstaan, voelen we ons nu heel krachtig.”

[KLOKJES]
Met z’n vijven tegelijk naar bed

06:15
De wekker gaat en Sharon maakt de kinderen wakker. “Iedereen heeft zijn eigen ritueel en zorgt voor zichzelf.”

07:30
Met de auto naar het werk. “Op dinsdag en donderdag werk ik als onderwijsassistent. Ik ben dan om acht uur op school, leg werkjes klaar en bespreek met de kleuterleerkracht welke kinderen extra aandacht nodig hebben. De andere dagen loop ik stage, zit ik op school, de pabo, of studeer ik thuis.”

12:00
Sharon is klaar met werken. Ze luncht thuis samen met Paul. “Daarna studeer ik en tussendoor, drink ik thee en knuffel met de meiden als zij uit school komen.”

17:00
Omdat koken op gas te duur is, bereidt Sharon haar eten op een elektrisch pitje dat bovenop haar gasfornuis staat.

18:00
Etenstijd. “Na het eten maken we samen muziek, hangen op de bank voor Netflix of mijn dochters en ik maken huiswerk aan tafel.”

22:00
“Meestal gaan we alle vijf tegelijk naar bed.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.