• blad nr 5
  • 1-5-2023
  • auteur A. Kersten 
  • In beeld

 

Tentoonstelling eert Max Velthuijs

Wie kent Kikker nou niet? Op 22 mei is het een eeuw geleden dat geestelijk vader Max Velthuijs geboren werd. En daarom komt het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag met een speciale tentoonstelling, die de dag erna voor het publiek open gaat. “We belichten de persoon Max Velthuijs”, licht adjunct-directeur Ingrid Eilander een tipje van de sluier op. “Hoe is hij zo’n beroemde illustrator geworden, hoe is hij op het personage Kikker uitgekomen? We laten ook vroeger werk van hem zien. Velthuijs werkte oorspronkelijk bij een reclamebureau en heeft in het begin veel in opdracht getekend. Het duurde een tijd voordat hij eigen werk ging maken.”
De tekenaar lijkt op zijn beroemde personage, vertelt Eilander. “Kikker is een beetje eigenwijs, heel authentiek. Max Velthuijs als persoon was dat ook.” Op de tentoonstelling zal veel origineel werk te zien zijn. Voor de kleuters loopt er een aparte tentoonstelling, gericht op Kikker. “In de Kikker-verhalen komen op een hele eenvoudige, subtiele manier grote thema’s en emoties aan bod, zoals vriendschap en de dood. Dat is wat het zo tijdloos maakt en wat ook zo ontroert.”

Ik bof dat ik een kikker ben, 100 jaar Max Velthuijs. Van 23 mei 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. literatuurmuseum.nl

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.