• blad nr 5
  • 1-5-2023
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Stanislas Beweeg-vmbo/mavo sportiefste school

Stanislas Beweeg-vmbo/mavo is uitgeroepen tot de sportiefste school van Nederland. We spreken Mike Peters, teamleider op de Rijswijkse school.

Met jullie naam kan de prijs bijna geen verrassing zijn.
“Niet helemaal nee al waren de andere genomineerden ook goed. Sport is bij ons een onderdeel van de lesdag en een middel om vaardigheden te leren.”

Ik denk bij een ‘beweeg’-school aan deskbikes in het lokaal.
“We beginnen de dag beginnen met een uur sporten. Daarna komen vakken als Nederlands en wiskunde, omdat de hersenen van leerlingen dan actiever zijn. Maar leerlingen leren via sport en spel ook executieve vaardigheden, nauwkeurigheid en vooraf een strategie bedenken bijvoorbeeld, die ze vervolgens leren gebruiken tijdens andere lessen. En ja, in de lokalen hebben we ook wiebelkrukken en zitballen.”

Zijn jullie leerlingen goede sporters, of tieners die niet goed stil kunnen zitten?
“Allebei. We zijn een normale middelbare school, schoolresultaten zijn het belangrijkst. Al onze leerlingen vinden het leuk om te bewegen. Door sporten niet per klas te doen, maar per niveau, blijft het leuk. We geven ook bewust geen cijfers voor sport.”

Hebben jullie nog goede ideeën opgedaan bij de andere genomineerden?
Er was een school die de eerste twee jaar helemaal geen cijfers geeft, omdat het dan gaat om het leren van vaardigheden. Dat vond ik heel mooi. Ik hoop vooral dat andere scholen ook gemotiveerd raken om iets met sport te doen. Uit onze slagingspercentages al jaren 100 procent op basis en kader en 96 tot 98 procent op de theoretische leerweg blijkt hoe belangrijk dat is.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.