- blad nr 4
- 1-4-2023
- auteur . Overige
- Opinie
Neem je aanstaande personeel serieus
Wat heeft een school een docent eigenlijk te bieden? Het onderwijs weet zichzelf niet te verkopen, concludeert zij-instromer Gerjan Ekenhorst op basis van vacatureteksten.
Het lerarentekort is een gegeven. Werkgevers zullen dus wel hun uiterste best doen om personeel te krijgen, dacht ik toen ik anderhalf jaar geleden als zij-instromer een baan in het onderwijs zocht. Om een indruk van de arbeidsmarkt te krijgen, besloot ik verschillende vacatures te lezen.
Die vacatures blijken een ware bron van vermaak. Een school uit het midden des lands schrijft een school te zijn waar ‘het kind telt’. Inclusief aanhalingstekens. Deze opmerking roept een waslijst aan vragen op. Krijgen de kinderen op deze school een rekenmachine cadeau? Of een ouderwetse abacus, om het tellen te bevorderen? Of bedoelt de school het figuurlijker? Dat ze kinderen écht heel belangrijk vinden. Dat zou een absurd statement voor een school zijn. Het alternatief is dat ze vrij weinig met kinderen hebben. Wat voegt zo’n opmerking dan toe? Ook de aanhalingstekens in de vacature zijn fascinerend. Moeten we het niet zo serieus nemen? Telt het kind wel echt?
Dan de volgende passage, uit een andere vacature:
Het is een gevestigde en grote school, in staat om zichzelf opnieuw uit te vinden. Er waait een frisse wind door de gangen. Onze school is in beweging. 1600 leerlingen op weg naar gepersonaliseerd onderwijs. Kan dat? Ja, dat kan. De school is altijd op zoek naar hoe het beter kan.
Allereerst is het natuurlijk fijn dat de school gevestigd is. Je moet er niet aan denken elke ochtend naar je werk te gaan, om vervolgens te moeten afwachten waar de school zich deze dag bevindt. Wanneer je de school gevonden hebt, waait er een frisse wind door de gangen. Deze school neemt ventilatie duidelijk erg serieus. Truien aan dus! Maar dit zal de school toch niet echt bedoelen? Ik vraag me af waardoor de wind veroorzaakt kan worden. Verwacht het bestuur van de docenten dat ze voor schooltijd even tien minuten gezamenlijk de lucht uit hun longen blazen? Zijn daar dan uren voor beschikbaar? Is er massaal airco aanwezig? Het lijkt me in ieder geval niet echt een klimaatbewuste school. Vervolgens is de school weer in beweging. Zojuist waren ze nog gevestigd, maar deze contradictie lijkt de schrijver niet te deren. Dan de Mart Smeets-achtige retorische vraag. Mogen wij dit zo opschrijven? Ja, dat mogen wij! De laatste zin is dan weer onverklaarbaar. We zijn altijd op zoek naar hoe het slechter kan, nou goed.
Maar het vermaak gaat nog even door.
De positieve interactie tussen docenten en leerlingen zorgt voor een echte win-winsituatie. Met de school als vangnet leren de jongeren om kritisch na te denken en een eigen mening te vormen. Ze worden gewaardeerd om wie ze zijn, dat ervaren ze zelf ook en daarom voelen ze zich gehoord. Echt leerlingen om trots op te zijn. En trotse leerlingen zijn het als ze zelfverzekerd de school uitstappen.
Fijn dat de interactie positief is! Geldt dit voor alle interacties op deze school? En leiden negatieve interacties nooit tot een positieve situatie? Ook is het mooi dat de school leerlingen waardeert om wie ze zijn. Dat zou je misschien van docenten mogen verwachten, maar blijkbaar onderscheidt het deze school van andere scholen. Waarom zou je het anders in een vacaturetekst opnemen? Een pluim voor het personeel dus, alhoewel volgens de tekst juist de leerlingen hierom gewaardeerd worden, niet de docenten.
Treurig
Dit is slechts een greep uit een breed arsenaal van vacatures. Vermakelijk om te lezen, maar ook treurig. Ik heb als docent geen idee waarom ik juist op deze school zou willen werken. Zijn scholen dan zo weinig in staat zich te onderscheiden van andere scholen of te vertellen wat ze belangrijk vinden? Bovendien ontbreekt geregeld basale informatie zoals het aantal lesuren, om welke klassen het gaat of per wanneer de functie beschikbaar is. Meer dan eens lijken de zinnen een-op-een gekopieerd uit een beleidsdocument en in nietszeggende taal opgeschreven te zijn. Wat willen scholen hiermee bereiken en wie willen ze ermee aantrekken? Nemen ze hun aanstaande personeel dan zo weinig serieus?
Als geïnteresseerde docent heb ik geen idee waar scholen naar zoeken bij docenten. Wanneer vinden ze een docent goed? En wat heeft een school een docent eigenlijk te bieden? Bijna geen organisatie die hier iets zinnigs over schrijft. Het is mij een raadsel hoe je goed personeel vindt, als je zulke nietszeggende vacatures schrijft.
Gerjan Ekenhorst volgt sinds augustus het zij-instroomprogramma ‘Trainees in Onderwijs’ aan het Joke Smit College in Amsterdam