• blad nr 4
  • 1-4-2023
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

‘Ik ben geen big spender’

Jan Marijnissen is intern begeleider in het speciaal onderwijs. Hij heeft twee kinderen en woont met zijn zoon (22) in een dubbel bovenhuis in Den Haag.

HUISHOUDBOEKJE
Inkomsten
Salaris + één dag prepensioen € 3559

Uitgaven
Hypotheek € 864
Kind alimentatie € 700
Ziektekosten € 186
Energie € 309
Vve-bijdrage € 274
Woonlastenverzekering € 40
Gemeentebelasting € 64
Tv/internet € 72
Telefoon € 17
Goede doelen € 180
Loterijen € 40
Boodschappen € 600
Kleding € 50
Sparen € 150
TOTAAL € 3546

Laatste grote uitgave: Een paar jaar geleden alweer, een wasmachine, € 400

{klokjes}
Doe het licht uit

06.00
Doordeweeks gaat om zes uur de wekker. Jan wordt meestal net daarvoor wakker. Tijd voor koffie, groene thee en vitaminepillen.

08.00
Jan arriveert op school en eet zijn van thuis meegenomen ontbijt. Hij heeft gelezen dat het beter is om de darmen minstens twaalf uur rust te geven en sindsdien wacht hij met het ontbijt tot hij op school is.

13.00
Lunchtijd. Jan heeft groenten en fruit meegenomen en maakt een salade en eet een soep.

18.00
Meestal is hij degene die het licht uitdoet op school. Hij fietst naar huis en doet onderweg boodschappen.

19.00
Hij eet met zijn zoon. De meeste avonden kookt Jan. Gerechten die wekelijks terugkeren zijn vegetarische pastasalade en de vegetarische Mexicaanse wrap.

20.00
Nog even de e-mail checken of er iets dringends geregeld moet worden voor school.

21.30
Ontspannen voor de televisie met iets luchtigs of juist een interessante documentaire. Rond half 11 gaat hij ‘naar zijn mandje’.

JAN: “Ik woon in een buurt waar ik ook ben opgegroeid, een mooie groene wijk in Den Haag, een wijk die ook zijn waarde blijft behouden. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en verknocht aan de oude kern rondom Het Lange Voorhout. Als ik vrije tijd heb, loop ik daar graag rond. De sfeer van vroeger trekt mij. Mijn vader was ook een Hagenees. Hij was rij-instructeur. Dat was geen vetpot. In de beginjaren moesten mijn ouders ieder dubbeltje omdraaien. Mijn moeder leverde statiegeldflesjes in om koekjes te kunnen kopen als er bezoek kwam.
We leerden thuis dat we moesten sparen en voorzichtig zijn met geld. Mijn ouders lieten niet zo blijken dat we het niet breed hadden, maar af en toe merkte ik die zorgen. Als er een belastingaanslag kwam, werd mijn vader zenuwachtig. Mijn moeder haalde de spanning weg door te zeggen: ‘Wim, we hebben het altijd gered, we gaan het nu ook redden.’ De kentering kwam toen mijn vader een taxibedrijfje begon. Toen kwam er meer financiële ruimte.”

Vrijheid
“Mijn ouders hebben me ondersteund tijdens mijn studie, maar ik zorgde altijd dat ik zelf mijn inkomsten had. Ik werkte in het golfslagbad in Scheveningen of als bijrijder op een vrachtwagen. Dat geld gaf mij vrijheid om uit te gaan in het weekend.”

Leasewagen
“Pas het laatste jaar wordt het voor mij financieel makkelijker, omdat de bonden ervoor hebben gezorgd dat we in het speciaal onderwijs een inhaalslag konden maken. Tot dan toe kwam ik maar net uit met mijn geld. Ik had een leasewagen voor mijn zoon. Hij is 2 meter 8 en we moesten een grotere auto leasen. Dat was een aanslag op mijn budget. Hij is vrachtwagenchauffeur en had de auto nodig om naar Pijnacker te gaan waar het bedrijf is. Mijn zoon is op een gegeven moment wel mee gaan betalen aan de auto, die we inmiddels niet meer hebben. Voor mezelf heb ik geen auto nodig, ik doe alles op de fiets.”

Goede doelen
“Tegenwoordig houd ik dus wat geld over aan het eind van de maand. Ik heb nog een kleine schuld lopen bij mijn ex-schoonmoeder en ik kan wat extra sparen. Mijn vakantiegeld gaat naar de studie en het collegegeld voor mijn dochter. Als ze klaar is met haar studie kan ik wat makkelijker met vakantie gaan. Dan ga ik ook richting pensioen.
Ik ben geen big spender, dus ook niet als het vakantie betreft. In mijn vrije tijd en vakanties werk ik als vrijwilliger voor Unicef, dat is mijn hobby en dat geeft mij veel energie. Op de dagen dat ik voor Unicef actief ben, reis ik met de trein door Nederland. Ik vind dat leuk, vaak heb ik leuke gesprekken onderweg en ik ontdek nieuwe plekjes van Nederland. Als ik met pensioen ga, wil ik met de trein als een tienertoer een paar weken door Europa trekken. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ben blij met alles wat ik heb. Als ik meer geld zou hebben, zou ik meer besteden aan goede doelen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.