• blad nr 4
  • 1-4-2023
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Het verdriet van long covid

Door long covid getroffen zit onderwijsassistent Nicole Beerda sinds vorig jaar thuis. Een onzekere situatie, want als ze niet snel genoeg re-integreert dreigt ontslag. Het is ook zwaar voor haar negenjarige zoon Luuk. “Voor mijn ziekte kon het me als moeder niet gek genoeg zijn”, zegt Beerda, die ook de pabo volgt. “We gingen eropuit in de natuur of naar pretparken, samen koekjes bakken. Nu ben ik een andere moeder. Ik vraag of het wat minder lawaaierig mag en of ze buiten willen gaan spelen. Of liever nog, dat er helemaal niemand over de vloer komt.”
Beerda besloot haar verhaal te vertellen in een boek, dat in februari inderdaad is verschenen: Een koekoek, een virusje, mama en ik. Ze riep de hulp in van Joke van Leeuwen. Met de kinderboekenschrijver bedacht ze een verhaal waarin een jongetje vertelt over zijn boosheid en verdriet vanwege de ziekte van zijn moeder. Beerda’s zoon Luuk maakte de tekeningen bij het verhaal. “Tijdens het tekenen kwam tussen ons het gesprek op gang”, vertelt ze. “Het hielp hem om erover te praten.” In het kinderboek zijn lege pagina’s ingeruimd waarop kinderen hun eigen verhaal kunnen vertellen. Een mooi idee, zo’n interactief boek. “Je denkt toch als een juf.”

Nicole Beerda, met ondersteuning van Joke van Leeuwen, Een koekoek, een virusje, mama en ik, met illustraties Luuk van Putten, Uitgeverij Boekscout, € 16,50

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.