• blad nr 4
  • 1-4-2023
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Een rolstoel met bloemen

Boeken waarin kinderen in een rolstoel de hoofdrol vertolken, zijn er niet veel. En als ze al bestaan dan gaan ze vaak over de beperkingen die dat oplevert. “Lotje van Dick Bruna gaat ook over een meisje in een rolstoel, maar zij mag pas meespelen als kinderen zien dat ze desondanks veel kan”, zegt illustrator Noor Kappetijn. “Ze moet zich dus eerst bewijzen.”
Het woordloze prentenboek Ik zie je dat ze maakte als afstudeerproject aan de kunstacademie St. Joost in Breda laat zien dat het ook anders kan. Het verhaal in warme boskleuren introduceert een meisje in een rolstoel maar “op een onnadrukkelijke manier”.
Een tekstloos prentenboek nodigt kinderen uit hun eigen verhaal te vertellen, ongehinderd door vooroordelen van volwassenen. “Ze denken misschien: wat vet, een rolstoel met bloemen, die zou ik ook wel willen hebben.”
Voor een docent op Mytylschool Gabriël in Den Bosch was werken met Ik zie je een verademing, vertelt Kappetijn. “Zij vroeg kinderen welke emoties de personages voelden of wat ze misschien wilden bouwen.” Een boomhut dus. Geen probleem voor een meisje in een rolstoel, als je het slim aanpakt.

Noor Kappetijn, Ik zie je, te bestellen voor € 21,95 exclusief verzendkosten via instagram.com/kunstigmeisje/

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.