• blad nr 4
  • 1-4-2023
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

RUG mag Susanne Täuber ontslaan

De Rijksuniversiteit Groningen (rug) mag het contract van universitair hoofddocent Susanne Täuber ontbinden vanwege een ‘verstoorde werkrelatie’. Dat heeft de kantonrechter vorige maand bepaald. “Als je ongewenst gedrag aankaart, word je ontslagen”, reageert Täuber die expert is op het gebied van sociale veiligheid. “Deze uitspraak bereikt vooral dat de angstcultuur erger wordt. Het laat zien dat mensen die prima functioneren en al lange tijd in vaste dienst zijn, weggewerkt kunnen worden. Mensen durven op deze manier niets kritisch meer te zeggen.” Afgelopen februari won Täuber de AOb-prijs Academiekus voor haar inzet voor de academische vrijheid.
AOb-sectorbestuurder Donald Pechler vindt dat deze zaak de noodzaak laat zien van een landelijk centraal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid bij universiteiten.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.