• blad nr 4
  • 1-4-2023
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Bonden willen maximaal 22 lesuren per week

AOb-bestuurder Jelmer Evers wil in een nieuwe cao paal en perk stellen aan de hoge werkdruk. Hij wil een maximum van 22 lesuren per week vastleggen in de cao: 720 lesuren per jaar.

De AOb wisselde samen met de andere bonden en de VO-raad hun cao-inzet uit. Dit is het startpunt van een nieuwe ronde met onderhandelingen. Alle bonden willen een heldere afspraak over het aantal lesuren. “Op dit moment is dat te vaag beschreven”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Op scholen ontstaan veel verschillende slechte afspraken.” Het moet anders, ook omdat uit de AOb-enquête eerder bleek dat 80 procent van de collega’s niet uitkomt met het aantal lessen en het voor- en nawerk. “Uiteindelijk willen we naar 20 lesuren per week en 620 lesuren per jaar. We willen hiervoor commitment van de werkgevers. Docenten hebben dat perspectief nodig.”
Collega’s die meer lesuren per week willen werken, mogen dat altijd doen. Evers: “Om dit aantrekkelijker te maken moeten zij voor elk lesuur extra (boven de 22 lesuren) een steeds hogere opslagfactor krijgen de tijd die elke docent per lesuur krijgt voor de voorbereiding, het nakijken en ontwikkelen van lessen. Dit maakt het lesgeven aantrekkelijker.”
De voltijdbonus is een ander middel om het docentschap leuker te maken. Dit is geen bonus in geld, maar in tijd. Docenten met een werktijdfactor vanaf 0,8 fte moeten recht krijgen om een hele dag uitgeroosterd te worden. Evers: “Veel docenten gaan minder werken voor zo’n vrije dag en doen dan klussen waar ze anders niet aan toe komen. We hopen door deze afspraak leraren ruimte te bieden om in alle rust lessen voor te breiden of andere werkzaamheden te doen.”

Koopkrachtbehoud
Bij elke cao-ronde is loon een belangrijk punt. Voor het voortgezet onderwijs zet de AOb met 14,3 procent in op koopkrachtbehoud. Voor starters en ondersteuners willen de onderhandelaars ook goede afspraken maken. Zo moeten starters 40 uur per jaar krijgen voor een persoonlijk budget. Stagiairs in het onderwijs moeten verplicht een stagevergoeding krijgen van 750 euro per maand.
Voor onderwijsondersteuners moet de tijd voor scholing worden opgeplust. “Wij willen dat dit stijgt van 40 naar 83 uur per jaar”, zegt Evers. Voor oop’ers die vaak op afroep werken zoals conciërges die de school sluiten of het alarm uitzetten willen de bonden regelen dat ze voor elke oproep buiten de normale werktijden minimaal 3 uur uitbetaald krijgen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.