• blad nr 3
  • 1-3-2023
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘We geven niet om luxe’

Vrijheid en natuur zijn voor Sanne Kosterman en haar vriend erg belangrijk. Daarom wonen ze grotendeels op een zeilboot. In de winter ligt deze in Amsterdam vlakbij het Vox College waar Sanne werkt als docent Wiskunde.
Sanne: “Mijn vriend Dominik en ik ontmoetten elkaar ruim vijf jaar geleden op een zeilboot waar hij werkte als schippersmaat. Hij was mijn vakantieliefde en komt uit Tsjechië. Na twee jaar heen en weer reizen, wilden we samenwonen in Nederland. Een huurhuis in Amsterdam was erg duur en na een zoektocht besloten we een zeilboot te kopen om op te wonen en mee te varen. De 35.000 euro voor de boot betaalden we van spaargeld en geleend geld van familie dat we inmiddels hebben terugbetaald.
De zeilboot is elf meter lang en eigenlijk niet gemaakt om op te wonen, maar we hebben hem praktisch ingericht, te vergelijken met een camper. De woonruimte is drie bij vier meter met twee zithoekjes. We hebben een klein keukentje met twee gaspitjes, twee grote watertanks die we zelf moeten vullen, er is een badkamertje met wc en je kunt de kraan uit de wasbak trekken om te douchen, maar we douchen in het toiletgebouw van de haven. In het vooronder, de punt van de boot, ligt ons driehoekige bed.
Boshuisje
In het voorjaar en de zomer zetten we de ingang open en leven we vooral buiten. Dat buitenleven vinden wij ontzettend fijn. Omdat dit in de winter niet kan, en de boot dan best klein en koud is, huren we sinds een jaar een houten boshuisje van 35 vierkante meter in Driebergen waar we op onze vrije dagen veel zijn. Het ligt op een voormalig vakantiepark waar ik ben opgegroeid. Mijn ouders wonen daar nog in mijn ouderlijk huis en mijn broer woont er in een stacaravan.
Het liefst zouden we het boshuisje kopen, want huren vind ik weggegooid geld. Maar als we kunnen kiezen tussen deze fijne plek of een goede investering in een koophuis, dan kiezen we nu voor vrijheid en natuur. Het bos is onze directe achtertuin en als ik daar een ree zie of ‘s nachts uilengeluiden hoor, dan voel ik me heel gelukkig. Dat gevoel hebben Dominik en ik ook als we uitvaren met de boot en alleen water en vogels om ons heen zien. In het voorjaar en de zomer ligt de boot in een haven in Monnickendam, omdat we daar direct het Markermeer op kunnen varen. Ik ga dan vaak met de racefiets naar mijn werk. In de winter varen we niet en ligt de boot uit praktische overwegingen in Amsterdam bij het IJ, vlakbij mijn werk en vrienden.
Zeilwereld
In de zeilwereld heb je naar mijn idee twee typen mensen. Mensen met een groot huis en een jacht waarmee ze soms varen en mensen die iets vrijer denken, van het buitenleven houden en op de boot wonen. Daar voelen wij veel aansluiting bij. In de haven in Monnickendam wonen zo’n vijftig mensen. We zitten op de grasstrook bij elkaar, vuurtje erbij en als het fris is trek je een schapenwollenvest aan.
We geven niet om luxe en leven graag minimalistisch. Alhoewel ik dat ook makkelijk praten vind voor een Nederlander, de mate van luxe hier is naar mijn idee al erg groot. Toen we de boot kochten, brachten we bijna al onze spullen naar de kringloop. Je komt er dan achter dat je eigenlijk niet veel nodig hebt. Voordat we samenwoonden zag ons leven er heel anders uit. Dominik woonde in een koophuis in Praag. Dat verhuurt hij nu. Ik huurde met een vriendin een appartement in Amsterdam en ging in een mantelpakje naar kantoor. Ik kreeg een burn-out en via een omweg ben ik in het onderwijs terecht gekomen, waar ik op mijn plek zit.
Bruiloft
Tot voor kort was Dominik ook zoekende wat voor werk hij wilde doen en leefden we een tijd van alleen mijn inkomen. Nu hij weer verdient, kunnen we meer sparen. Misschien wel voor een stuk land waar we ons eigen huis op kunnen bouwen, of voor een bruiloft in Tsjechië, want we zijn al drie jaar verloofd. Maar we grappen vaak dat we over vijftig jaar nog steeds verloofd zijn, net zoals mijn ouders. Hoe dan ook zul je ons in de toekomst niet in een rijtjeshuis vinden. Qua manier van leven zitten we op onze plek.”

Huishoudboekje:

Netto maandinkomsten

Salaris Sanne (0,75 fte) € 2955
Salaris Dominik
(freelancer en pedagogisch begeleider) € 3000
Verhuur appartement Praag € 700
TOTAAL € 6655

Maandlasten
Huur boshuisje € 655
Energie en water € 150
Havengeld boot € 200
Onderhoud boot € 150
Hypotheek appartement Praag € 400
Zorgverzekeringen € 240
Auto € 205
Studieschuld Sanne € 85
Boodschappen € 500
Sport € 50
Telefoon € 60
Diversen € 465
Totaal € 3160

{kader}
Sprookjes voor het slapen

07:15
Sanne staat op en ontbijt op de boot. “Als ik in ons boshuisje ben, sta ik om 6:30 uur op en ontbijt in de trein.”

8:30
Dagstart met collega’s. “We bespreken de dag en starten vaak met een vraag, zoals: Wat is je favoriete podcast? In welke andere tijd zou je willen leven? Waar werd je afgelopen week heel blij van?”

8:45
“Start van mijn eerste les. Dit is altijd een kwartier coachtijd met mijn mentorleerlingen. Wij werken met projectonderwijs, dus tussen de lessen door bereid ik soms nieuwe projecten voor samen met collega's. Of ik heb een-op-een gesprekken met leerlingen.”

18:00
Sanne gaat een rondje hardlopen of volgt spinningles, ’s zomers een rondje fietsen op de racefiets.

19:30
Koken en eten met Dominik. “Na een spinningles eet ik ook vaak samen met twee vriendinnen met wie ik heb gesport.”

22:00
Naar bed. “Dominik leest mij vaak Tsjechische sprookjes in het Nederlands voor, zodat mijn drukke hoofd tot rust komt. Dat werkt heel goed, want dan val ik altijd binnen twee minuten in slaap.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.