• blad nr 3
  • 1-3-2023
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Klaar met de auto’s

AAN DE TELEFOON: LINDSY BÖCKER
Een beloning kan kinderen motiveren om met de fiets of lopend naar school te komen. De Haven in Doetinchem doet sinds september mee met een pilot, vertelt teamleider Lindsy Böcker.

Jullie waren klaar met de auto’s?
“Ja. We zitten op een druk kruispunt. Ouders stopten hier naast het hek om snel de kinderen uit te laten stappen. Dat was te onveilig. Daarnaast is het natuurlijk gezonder om te lopen of fietsen. Dus toen de gemeente ons wees op dit systeem, hoefden we niet lang na te denken.”

Hoe werkt dat?
“De kinderen hebben een polsbandje dat ze een keer per dag scannen bij een paal die op vijf minuten lopen van de school staat. Daarmee verdienen ze punten, waarmee ze een beloning kunnen verdienen. Een fietsbel bijvoorbeeld, een ijsje bij de ijssalon of een kaartje voor de bioscoop of binnenspeeltuin. Waar ze voor sparen, beslissen ze zelf.”

Werkt dat?
“Ja heel goed! Heel veel kinderen doen mee. Ze vragen hun ouders echt om niet met de auto te gaan, of om te parkeren in de buurt van een paal die staan strategisch bij parkeerplaatsen. Een groot voordeel is dat het geen invloed heeft op de werkdruk voor leerkrachten. Ze kunnen zien wie de meeste punten heeft en er een competitie van maken, maar de rest gaat automatisch.”

En een Nederlandse vraag… wie betaalt dit?
“Wij niet, haha. De provincie huurt de apparatuur en de gemeente betaalt de beloningen. Het is een pilot op vijf scholen in Nederland, maar wat mij betreft gaan we ermee door.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.