• blad nr 3
  • 1-3-2023
  • auteur M. Lange 
  • Flashback

 

'Hij was bevlogen'

Jessica Merkens (31) is marathonschaatser. Haar favoriete leraar is muziekdocent meneer Belderbos van het Revius Lyceum in Doorn.

“Ik keek altijd uit naar de muzieklessen van meneer Belderbos. Twee keer in de week gingen we naar de muziekkelder. Daar waren geluidsdichte hokken met een drumstel, piano en gitaren. We werden opgesplitst in groepjes en mochten muziek maken, we konden helemaal losgaan. Die bandjesdagen waren een feest. Net als de optredens in de aula.
We hadden een muzikale klas. Een stel jongens vormde een bandje en speelde Pink Floyd. Ik probeerde een keer een lied van Nina Simone en op het eindexamen zong ik Céline Dion.
Meneer Belderbos was zo bevlogen. Hij moedigde ons aan dingen uit te proberen. Zijn lessen leken niet op een les. Ze waren nooit strak. Hij was misschien niet de meest geordende persoon, maar dat paste bij mij. Ik houd niet van hiërarchische of strakke structuren.
Ik ben niet opgegroeid met muziekles of een instrument, maar ik had dat wel graag gewild. Ik wilde altijd al piano spelen. Op de middelbare school kwam ik er uiteindelijk mee in aanraking. Meneer Belderbos speelde heel mooi piano.
Hij was ook geïnteresseerd in sport. Zijn dochter roeide in de Holland 8. Ik was altijd aan het schaatsen en druk met wedstrijden. Ik kom net terug uit Oostenrijk waar we wedstrijden op natuurijs reden. Het weer was prachtig, de zon scheen en de bergen waren wit. Het weer was eigenlijk te mooi, ik houd van zwaardere weersomstandigheden. Ik werd 17e op de alternatieve Elfstedentocht. Het was mijn laatste wedstrijd. Als vrouwelijke marathonschaatser krijg je niks betaald en al het trainen is lastig te combineren met werk. Het is tijd voor andere dingen.
Tijdens corona heb ik een elektrische piano gekocht. Met een vriendin die ook piano speelt, wilden we Bohemian Rapsody spelen, en toen moest ik aan meneer Belderbos denken. Na jaren heb ik hem zomaar gebeld om te vragen of hij de bladmuziek had. Hij woont in de buurt van mijn ouders en kwam nog weleens langs op hun bedrijf. Hij vond het grappig dat ik belde.
Ik koos muziek in mijn eindexamenpakket. Met de klas van Belderbos zamelden we geld in om naar Parijs te gaan naar een klassiek concert. Van huis uit reisden we niet, we gingen elke vakantie naar Zeeland. Wat ook leuk was, maar ik koos een eindexamenpakket met vakken waarvan ik wist dat er buitenlandse excursies aan vast zaten. Ik wilde de hort op, de wereld ontdekken.
Na het eindexamen drukte meneer Belderbos mij op het hart door te gaan met muziek maken. Dat heb ik altijd onthouden. Na het schaatsen zou ik dat doen, zat in mijn achterhoofd. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is het zover.”

Hans Belderbos(70)is gepensioneerd muziekdocent van het Revius Lyceum in Doorn. “Het is een cadeautje te horen dat Jessica mij heeft uitgekozen als favoriete docent. Tijdens het eindexamen vwo zong zij My heart will go on van Céline Dion en ik herinner me goed dat het muisstil werd in de aula. Ik vertelde haar dat ze een grote prestatie had neergezet. Ze heeft een echte topsportmentaliteit, zoals ze met schaatsen heeft laten zien. Maar net zo goed kost het tijd en doorzettingsvermogen om noten te leren lezen of een muziekinstrument te spelen. Zij heeft die concentratie.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.