• blad nr 2
  • 1-2-2023
  • auteur J. Klerk 
  • Informatie en advies

 

Denk aan je scholingsbudget!


Let op: naast jouw jaarlijkse scholingsbudget in uren, heb je in het voortgezet onderwijs ook recht op een geldbedrag voor deskundigheidsbevordering.

Frank is al enige tijd werkzaam in het voortgezet onderwijs. Onlangs werd hij door zijn ex-collega Christiaan gewezen op het feit dat hij naast zijn jaarlijkse scholingsbudget in uren ten behoeve van deskundigheidsbevordering en professionalisering, k recht heeft op een geldbedrag. Bij de huidige werkgever van Frank is dit bedrag nooit ter sprake gekomen, maar Christiaan geeft aan dat hij dit op zijn nieuwe middelbare school wl krijgt en dat dat overigens ook gewoon een cao-afspraak is. Frank vraagt het na bij de AOb.
Het klopt dat er naast je uren voor professionalisering ook een recht bestaat op een geldbedrag. Dit gaat om 600 naar rato van je betrekkingsomvang. Je kan dit bedrag gebruiken voor alle vormen van deskundigheidsbevordering en professionalisering. Je kunt bijvoorbeeld van dit geld een abonnement afsluiten op een prijzig wetenschappelijk tijdschrift. Of zelfs je groot rijbewijs halen. Het gaat om de individuele wensen van het personeel. Misschien denk je jouw werk voor de klas langer vol te houden als je daarnaast chauffeur bent, dan draagt zon groot rijbewijs dus bij aan jouw professionalisering. Je werkgever mag niet van je verlangen dat je dit bedrag inzet voor door de werkgever opgedragen professionaliseringsactiviteiten; de kosten (en tijd) hiervan zijn voor de werkgever.
Let wel op, als je je scholingsuren en bedrag niet inzet, komen ze te vervallen. Je kan er dan achteraf geen aanspraak meer op maken. Voor het bedrag geldt wel dat je in overleg met je werkgever kan afspreken dit te sparen gedurende twee jaar, maar je moet hier dan wel vooraf een plan voor hebben gemaakt.
Kort gezegd heeft Frank gewoon recht op het genoemde bedrag en kan dit bij zijn werkgever claimen. Hij gaat zijn werkgever hierop aanspreken en schakelt de mr in om het ook bij zijn collegas onder de aandacht te brengen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.