• blad nr 2
  • 1-2-2023
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

‘Ik kan relaxt zijn qua geld’

Yvonne Visser is neurowetenschapper en onderzoekt hoe het brein beslissingen neemt over bewegingen en motoriek. Ze woont samen met Boaz (29), ook promovendus, en in opleiding tot patholoog. Visser geeft les aan psychologiestudenten van de Radboud Universiteit.

Netto inkomsten
Maandsalaris Yvonne € 2440
Maandsalaris Boaz € 2967
Totaal € 5407

Vaste maandlasten gezamenlijk
Huur € 1419
Gas en elektriciteit € 222
Water € 14
Internet € 59
Boodschappen € 350
Uit eten € 50
Totaal € 2114

Vaste uitgaven Yvonne
Telefoon € 14
Kleding € 50
NS-abonnement weekend vrij € 35
Dans- en acrobatiekcursussen en sportschool € 84
Streaming zoals Netflix € 25
Zorgverzekering € 119
Uitjes met familie en vrienden € 100
Vakanties € 150
Studieschuld € 45
Totaal € 622

Laatste grote uitgaven: € 600 voor logeerbed met lattenbodem in Yvonnes kantoor

Dagritme

6.30
Drie dagen in de week werkt Yvonne op kantoor in Nijmegen en gaat de wekker om 6.30 uur. Op andere werkdagen gaat de wekker om 8.00 uur.

7.50
De trein vertrekt. Reizen met de trein vindt Yvonne veel relaxter dan met de auto.

9.00
Op kantoor leest, schrijft en programmeert Yvonne, of ze begeleidt een werkgroep voor studenten. Als ze bezig is met dataverzameling, ontvangt ze proefpersonen in het lab.

12.00
Lunchpauze. Yvonne neemt meestal haar eigen eten mee en koopt geen maaltijd in de kantine.

18.30
Als Yvonne thuiskomt, kookt ze meestal. Boaz doet dan de afwas. Op dagen dat Yvonne thuiswerkt, overbrugt ze de tijd tussen werken en avondeten met kleine taken als de was doen of chillen met een serie. Als zij tot laat een werkafspraak heeft, kookt Boaz. Yvonne vindt het leuk om iets te koken wat past bij haar stemming van de dag.

19.00
Eten. Meestal eten ze samen thuis.

20.00
Yvonne heeft dansles of acrobatiek of sportles. Op andere avonden maken ze samen een avondwandeling of spelen een computer- of bordspel of ze hangen op de bank. Soms spreekt Yvonne af met vrienden. “Boaz is nog meer een huismus dan ik.”

22.00-23.00 uur
Ze gaan altijd samen naar bed. Als Yvonne thuiswerkt, gaan ze iets later naar bed. Yvonne is wel eerder moe, maar wacht op Boaz.

YVONNE: “Breda was een beetje een gok. We waren er allebei nog maar één keer geweest. We zochten een woonplek van waaruit we allebei met de trein naar ons werk kunnen. Boaz werkt in Rotterdam. Tijdens corona zijn we gaan samenwonen. Toen zag ik soms een hele dag niemand. Nu is er in ieder geval altijd iemand om mee te praten. De huur is best hoog, maar we hebben een groot appartement van 100 m2, met veel licht, op de tweede verdieping, en net gerestaureerd. Dichtbij het station en het centrum. Een heel fijne plek. We hebben allebei ons eigen kantoortje, plus een slaapkamer en een woonkamer. We werken allebei aan onze promotie. Soms werkt dat motiverend, soms ook frustrerend. Boaz krijgt makkelijker een publicatie dan ik. In de medische wereld zijn er meer mogelijkheden. Dan denk ik weleens: ‘Hé, ik ben ook hard aan het werk.’ Boaz verdient ook meer omdat hij een medische phd doet.”

Spelletjes
“We hebben een gezamenlijke rekening. Daar zetten we maandelijks allebei de helft van de huur op, plus 15 procent van ons inkomen. Daar betalen we alle vaste lasten van. Meestal gaat dat ook helemaal op. We hebben niet veel buffer op deze rekening, maar wel op onze eigen rekening.
Eigenlijk gaan we niet veel samen naar buiten. We houden ervan om binnenshuis samen op te trekken. Dan doen we meestal spelletjes, strategische spellen zoals Catan, alleen dan ingewikkelder. En computerspellen zoals Valheim. Dan word je in de wildernis gedropt en bouw je een huis of je moet op zoek naar eten. Dan zit je in dezelfde wereld, wel achter je eigen laptop, maar samen in dezelfde kamer, het spel draait om samenwerking. Dit doen we ‘s avonds of anders in het weekend. Een keer in de maand gaan we samen ergens eten, maar daar moet dan wel een reden voor zijn, dat er iets te vieren is.”

Tierelantijnen
“Vroeger zat ik op een jeugdcircus en leerde ik jongleren en duo-acrobatiek. Samen met mijn acrobatiekpartner ben ik doorgegaan en hebben we ook af en toe opgetreden. Kijk, ik laat je onze nieuwste truc zien. Ik sta onder, zij stapt in mijn heup en dan op mijn handen en dan duw ik haar met mijn handen omhoog. Het is niet alleen kracht, het is ook techniek, maar ik ben wel sterk ja. Ik geef dus wel wat geld uit aan acrobatiek en sportcursussen.
Boaz geeft minder uit dan ik. Hij kan veel sparen. We willen wel een keer een huis kopen, maar we weten nog niet waar. Onze contracten zijn tijdelijk en misschien gaan we wel een postdoc in het buitenland doen. Deze zomer gaan we trouwen. Daarvoor hebben we al genoeg geld opzijgezet. Ik wil graag een nieuwe jurk kopen, een jurk die ik ook na de bruiloft nog vaker kan dragen. We houden het casual, we houden niet van veel tierelantijnen. Er komen ongeveer 130 mensen. Het trouwen doen we op maandagmorgen, gratis, het officiële gedeelte vinden we niet zo belangrijk, het belangrijkste vindt voor ons plaats op het feest.”

Nooit krap
“Mijn ouders werkten allebei, er was altijd genoeg geld. We konden vaak op vakantie en we konden kopen wat we wilden, we zaten nooit krap. Misschien dat ik daarom ook niet per se alles hoef te kopen wat ik wil. Als phd’er krijg je elk jaar meer salaris, dus ik kan relaxt zijn qua geld. Ik hou er niet van om het geld dan alleen maar op mijn rekening te hebben staan, ik wil er leuke dingen van doen. Het voordeel van gescheiden rekeningen is dat ik er zelf over kan beslissen. Deze maand ga ik met een vriendin met de trein naar Parijs. Ik heb twee jaar in Parijs gewoond en als ik de straatgeluiden hoor, ben ik er weer terug. We gaan er naar een circus voor de acrobatiek. Een kaartje voor het circus kost 50 euro.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.