• blad nr 2
  • 1-2-2023
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Wetenschap wordt leuker van meer vrouwen

Wetenschapsjournalist Jim Jansen schreef samen met zijn broer, cabaretier Dolf Jansen, het boek PromovendA tot Z, over 26 gepromoveerde vrouwen.

Waarom dit boek?
“Wetenschap is enorm belangrijk voor de maatschappij, voor ons leven. Hoe mooi zou het zijn als we ons enthousiasme daarover kunnen overbrengen op mensen die dat nog niet zien? De vrouwen in dit boek zijn toppers in hun vakgebied. De een is viroloog, de ander deeltjesfysicus, weer een ander sterrenkundige; ze doen allemaal bijzonder onderzoek en kunnen daar goed over vertellen.”

Twee mannen die vertellen dat vrouwen belangrijk werk doen…
“Ja, dat wringt. Als ik een zus had, dan zou ik het met haar hebben geschreven. Maar ik heb drie broers. Dolf en ik hebben andere kwaliteiten, maar ons tempo is hetzelfde. Dat werkt goed. En linksom of rechtsom: deze vrouwen moeten aandacht en waardering krijgen.”

Meer dan mannen?
“Mannen zijn haantjes mag ik dat zeggen? Die zorgen daar zelf wel voor. Ik ben hoofdredacteur van ‘New Scientist’. Toen ik daar net begon, stonden er alleen maar mannen in. Voor vrouwen moet je meer moeite doen.”

Er zijn ook meer mannelijke wetenschappers.
“Ja, daar gaat het mis. Al jaren doen meisjes en vrouwen het beter op scholen en universiteiten, sinds vorig jaar promoveren ze ook vaker dan mannen. Maar daarna moeten ze vaak naar het buitenland om carrière te maken, net wanneer ze aan kinderen willen beginnen. Doordat ze moeten kiezen, laten we zo veel talent liggen. Sectoren moeten diverser, dat geldt ook voor de wetenschap. Ik ben ervan overtuigd dat de samenleving daar leuker van wordt. Ik hoop dat dit boek daaraan bijdraagt.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.