• blad nr 1
  • 1-1-2023
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘Mijn leven is niet duur’

Marjolijne van der Linde kan haar creativiteit en enthousiasme volop kwijt in haar groep 6 van basisschool Reigerlaan in Eindhoven. Ze is een tikkeltje chaotisch waardoor ze vergeet onkosten te declareren.

Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Salaris (1 fte) € 3017


PERSOONLIJKE MAANDLASTEN
Hypotheek € 498
Verzekeringen € 332
Energie en water € 121
Boodschappen € 550
Pathé abonnement € 21
Sportabonnement € 33
NRC en tijdschriften € 124
Benzine € 142
Sparen Azoren en IJsland € 136
Sparen studie kinderen € 240
Overig € 300

TOTAAL € 2497


Dagritme

6:30
Na twee keer op snooze drukken, wordt Marjolijne rustig wakker door de krant op haar telefoon te lezen. “Daarna maak ik me klaar voor school.”

7:45
Twintig minuten op de fiets. Om 8:10 uur start de werkdag.

17:30
“Ik zou om 16:30 uur naar huis moeten gaan, maar vrijwel altijd wordt het een uur later. Ik zit dan op de fiets naar huis met allerlei leuke plannen in mijn hoofd die ik wil doen met mijn groep.”

18:00
Onderweg naar huis doet Marjolijne haar boodschappen. Daarna kookt en eet ze. “Door long covid kost dit mij veel meer energie dan vroeger.”

20:00
“Ik oefen ukelele of gitaar, vouw de was, brei een sjaal, kijk naar een politieserie of speel een spelletje met mijn zoon of online. Soms ga ik naar de bioscoop met mijn abonnement.”

23:00
Naar bed.


“Ik doe graag elke week wat creatiefs met mijn klas. Ik laat ze een poppenkastspel met vingerpoppetjes bedenken, rustgevende lavendelzakjes naaien en leer de kinderen breien. De materialen, zoals breipennen, koop ik zelf en mag ik declareren, maar dat vergeet ik. Zo heb ik mijn groep ook meegenomen naar de Philips Fruittuin omdat ik twintig jaar op mijn school werk en er een feestjaar van wil maken. Dat IVN-uitje kost slechts een euro per kind, maar het is in totaal toch 27 euro die ik niet terugvraag.
Kleine bedragen geef ik dus makkelijk uit. Ook aan een uitje met een vriendin of de benzine voor een bezoek aan mijn zus waar ik graag spelletjes speel. Dan let ik niet op de kosten. Ik ben net begonnen met gitaarles en heb geen idee hoeveel ik daarvoor betaal. Ik doe wat ik wil en over het algemeen is mijn leven niet duur, denk ik. Met kleding doe ik lang en mijn weekendjes weg met scouting en vrienden zijn goedkoop omdat we de kosten delen. Boodschappen haal ik bij de Lidl waar ik zoveel mogelijk voor biologisch kies, omdat ik me bewust ben van mijn voetafdruk.”

SPAARREKENING
“Door dit interview heb ik voor het eerst sinds tijden mijn financiën op een rijtje gezet. Of het helemaal klopt, weet ik niet. Ik kom in ieder geval prima rond als alleenstaande ouder. Mijn salaris komt binnen op de lopende rekening en daarvan maak ik duizend euro over naar een rekening waar alle vaste lasten automatisch vanaf gaan, dan heb ik daar geen omkijken naar. Van de lopende rekening leef ik.
Grote bedragen geef ik zelden uit. Ik heb wel een spaarrekening waarop ruim voldoende staat om een van de klussen in mijn kleine maar fijne hoekhuis aan te pakken, zoals dubbele beglazing, een nieuwe keuken of badkamer. Dat is allemaal hard nodig, maar het komt er niet van. Deels omdat ik het spannend vind om veel geld uit te geven, omdat ik niet weet wanneer ik het weer bij elkaar heb gespaard. Daarnaast vind ik knopen doorhakken soms lastig. Met welke klus wil ik bijvoorbeeld beginnen? Als ik dan eindelijk de keuze heb gemaakt voor dubbel glas, blijkt het moeilijk om de juiste mensen voor de klus te vinden en komen ze bijvoorbeeld niet opdagen, heel vervelend. Ik laat het dan weer liggen.”

VERSTROOID
“Dingen blijven ook liggen omdat ik vaak druk ben en een beetje verstrooid. En ‘s avonds ben ik moe. Sinds een jaar heb ik long covid. Meerdere collega’s hebben dat en ik vond het moeilijk voor te stellen hoe vermoeid ze zijn. Nu snap ik hen heel goed. Toen ik startte bij de fysio kon ik maar vijf minuten fietsen en dan was het op. Inmiddels werk ik weer fulltime, maar wat eerder normaal was -werken, koken en boodschappen- kost nu al mijn energie. Ik blijf wel positief en enthousiast, dat zit in mijn karakter.
Door long covid geef ik eigenlijk te veel geld uit aan mijn sportabonnement. Meer dan een kwartier sporten per week lukt nog niet, maar ik hoop dat het over een tijdje beter gaat. Hetzelfde geldt voor mijn Pathé-abonnement: Ik ben gek op thrillers en actiefilms kijken in de bioscoop met dat vette geluid om je heen, dus ik zeg het nog niet op omdat ik verwacht weer vaker te gaan.”


Verdoven
“Het bioscoopabonnement nam ik een aantal jaar geleden om mezelf met films te ‘verdoven’ wanneer ik de kinderen erg miste als ze bij hun vader zijn. Nu kan ik het dragen als ze er niet zijn. De zomerweken waarin de kinderen bij hun vader zijn, ga ik alleen op vakantie. Daarvoor moet ik soms een grote drempel over, maar als ik eenmaal weg ben, vind ik het heerlijk in mijn eentje. Afgelopen zomer reed ik naar Venetië en heb onderweg op veel plekken gekampeerd en gewandeld. Met de kinderen kampeer ik ook.
Mijn zomervakanties kosten samen rond de 1000 euro. Komende zomer wordt duurder, want dan ga ik naar de Azoren. Zo ver ben ik nog nooit weg geweest en ik wil daar dolgraag walvissen zien. Drie jaar heb ik speciaal voor deze vakantie gespaard. Alsnog kan ik denken: Ga ik dit wel doen? Want mijn besluiteloosheid en spanning voor het uitgeven van grote bedragen spelen dan even op. Maar de betaling van 4000 euro is net gedaan en ik kan bijna niet geloven dat ik naar zo’n prachtige plek ga. Ik mag mezelf eigenlijk best vaker verwennen.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.