• blad nr 1
  • 1-1-2023
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Jezelf zijn is ok

Als kleuterleraar leerde Mark Timpen kinderen al over seksuele diversiteit, zonder het expliciet te benoemen. Op de pabo van de Hanzehogeschool leert hij toekomstige leraren hetzelfde te doen.

Wel bespreken maar niet benoemen. Dat klinkt ingewikkeld?
“Kinderen tot groep 7 kunnen weinig met termen als homoseksualiteit en non-binair, die zijn te groot. Tijdens voorstelrondjes vertelde ik dat ik een vriend heb. Sommige kinderen reageerden niet, bij anderen zag ik iets gebeuren: ‘Hé, mijn oom heeft ook een vriend’, zeiden ze dan.”

Dat is alles?
“Nee. Ik las bijvoorbeeld voor uit Koning en Koning en in groep 5 uit Mijn schaduw is paars. Een som kon zijn: ‘Mark en zijn vriend kopen veertig eieren. In een doos passen er acht. Hoeveel dozen hebben ze nodig?’ En een mogelijk thema voor een muurkrant was Nikkie Tutorials.”

Kreeg je reacties?
“Alleen positieve. Ik kom niet met een regenboogvlag de klas binnen of vertel wat kinderen moeten denken. Voor wie de boodschap meekrijgt: top. De rest hoort een leuk verhaal of maakt een som. Maar het plant wel een zaadje: wanneer ze gaan nadenken over hun seksualiteit, voelen ze dat het ok is om zichzelf te zijn.”

Nu geef je er les over op de pabo
“Ja, heel leuk. Ik hoop dat alle leraren op deze manier gaan werken in de lagere groepen. En dat ze het dan in groep 8 benoemen, zodat homoseksueel en non-binair normale woorden zijn.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.