- blad nr 5
- 1-5-2022
- auteur K. Hagen
- Informatie en advies
Mag mijn werktijdfactor worden afgerond?
Ik heb een werktijdfactor van 0,6500 (26 uur), maar wordt wekelijks voor 0,600 ingepland (24 uur). Heeft mijn werkgever zeggenschap over de resterende twee uur?
Veel collega’s in het onderwijs hebben een werktijdfactor van meerdere cijfers achter de komma. Tegenwoordig wordt gestreefd naar zoveel mogelijk afgeronde werktijdfactoren, dit is administratief gemakkelijk en voor iedereen overzichtelijk. Nieuwere collega’s zul je daarom eerder zien met een werktijdfactor van 0,6 of 0,8. Sommige werkgevers doen echter voorkomen alsof het afronden een verplichting is. Dit is dan ook te merken in de inroostering van hun werknemers. Iemand met bijvoorbeeld een werktijdfactor van 0,6500 (26 uur) wordt per week standaard voor 0,6000 (24 uur) ingepland, waardoor er een restsaldo ontstaat waar je werkgever zeggenschap over zou hebben. Dit zijn dan je terugkomdagen bij die werkgever. ‘Als je dat niet wil, kan je natuurlijk ook uren inleveren…’
Dit is uiteraard niet de bedoeling. Of je nou een afgeronde werktijdfactor hebt of niet; voorafgaand aan het schooljaar maak je samen met de werkgever afspraken over je inzet in het schooljaar. Daarin worden al je uren opgenomen.
Als je parttime werkt, krijg je sowieso te maken met niet-werkdagen waarop je moet (terug)komen. Denk aan studiedagen, open dagen, etc. Dit zijn dagen die je buiten je vaste werkdagen werkt. Deze dagen vallen echter wel binnen je jaartaak en je inzet; je werkt deze uren dus niet extra. Het grote verschil met de terugkomdagen uit het bovenstaande voorbeeld is dat deze dagen al aan het begin van het jaar bekend moeten zijn.