- blad nr 5
- 1-5-2022
- auteur J. Poortvliet
- Redactioneel
Vijf vragen aan Thijs Roovers over de nieuwe cao
“Dat ligt eraan waar je naar kijkt. Op maandbasis gaat zij er met deze nieuwe cao netto ongeveer 60 euro op vooruit. Maar kijk je naar het jaarsalaris dan maakt ze een veel grotere sprong. Haar eindejaarsuitkering gaat met 2 procent omhoog. En de bindingstoelage is terug. Het bedrag dat leraren krijgen die aan het eind van hun schaal zitten. Voor juf Maaike die vier dagen per week werkt, is dat dat 1273 euro, die ze elk jaar in augustus gestort krijgt. En vergeet niet: een huis kopen bijvoorbeeld doe je op basis van je bruto jaarsalaris, niet je netto maandsalaris.”
2. Maar de stijgende vaste lasten gaan wel van je netto maandsalaris. Is het dan niet toch wat mager?
“Nee, want de loonruimte grofweg de compensatie voor lastenverzwaringen voor 2022 is in deze cao nog niet verwerkt. Daarom loopt hij ook maar tot 31 mei aanstaande. We gaan nu verder onderhandelen om zoveel mogelijk van die loonruimte naar het salaris te krijgen.”
3. Dus juf Maaike heeft de klapper al eerder gehad?
“In 2018 hebben we ervoor gekozen de investering in lerarensalarissen vooral in schaal L10 (nu
4. Goed dat je over hen begint. Wat verandert er eigenlijk voor ondersteuners en schoolleiders?
“Met deze cao gaan ondersteuners er op jaarbasis 4 à 5 procent op vooruit. Het salaris van directeuren en adjuncten stijgt nog meer: met 10 procent voor de meesten. Wil je weten wat jouw salaris wordt? Ga dan naar aobonderwijssalaris.nl. Let wel, er kunnen altijd verschillen zijn tussen wat de AOb salarischeck aangeeft en jouw eigen loonstrook. Bijvoorbeeld omdat je een arbeidsmarkttoelage ontvangt of omdat je een extra verzekering tegen arbeidsongeschiktheid hebt afgesloten. Het blijft dus een indicatie, maar in de meeste gevallen een erg accurate.”
5. Op dit moment zijn er nog twee aparte cao’s voor het primair en voortgezet onderwijs. Zo kan er toch opnieuw een kloof ontstaan?
“Alle partijen zijn het erover eens dat de kloof niet terug mag komen. Dat hebben we ook afgesproken in het Onderwijsakkoord. Wij willen daarom ook direct met de onderwijsminister onderhandelen over de loonruimte en niet meer met twee aparte werkgeversverenigingen. De regering wil graag één cao voor het po en vo, maar dat vraagt om meer tijd en bezinning. Beiden hebben hun eigen karakter. Denk aan bevoegdheden, opslagfactor, lesgebonden uren, enzovoorts. Komende tijd gaan we uitzoeken wat we behalve de salaristabellen nog meer kunnen synchroniseren.”
Wil je weten wat jouw salaris wordt? Ga dan naar aobonderwijssalaris.nl