- blad nr 5
- 1-5-2022
- auteur . Overige
- Redactioneel
AOb-leden massaal tegen verandering schoolvakanties
Het kabinet overweegt de zomervakantie komend schooljaar één week in te korten, zodat de kerstvakantie met een week kan worden verlengd. Dit moet de verspreiding van eventuele nieuwe coronavarianten, die vooral in de winter de kop opsteken, tegengaan. Afgelopen twee jaar werd de kerstvakantie op het laatste moment met een week verlengd, wat voor veel onrust zorgde onder leerlingen, leraren, scholen en ouders.
AOb-leden zijn tegen het plan om met een week vakantie te gaan schuiven, zo blijkt uit een peiling die door 22 duizend leden is ingevuld. Van de leden is 75 procent tegen, slechts 16 procent is voor. De uitkomst van een vergelijkbare AOb-peiling op sociale media, die ook niet-leden hebben ingevuld, is nog kritischer: daar is 85 procent tegenstander van het plan.
“Als er nieuwe coronavarianten de kop opsteken, zorg er dan allereerst voor dat het virus zich moeilijk kan verspreiden op de scholen”, zegt AOb voorzitter Tamar van Gelder. “En ga niet een weekje vakantie verschuiven, want dat is lapwerk. Zorg voor een goede ventilatie in de klassen, want die is nog veel te vaak niet in orde.”
Verder moet het kabinet er bij nieuwe covidvarianten voor zorgen dat leraren zo snel mogelijk worden gevaccineerd. “Uiteraard gaan medewerkers in de gezondheidszorg voor”, zegt Van Gelder. “Maar daarna zijn de leraren aan de beurt. Zodat de scholen zo lang mogelijk normaal kunnen doordraaien en ter bescherming van leraren zelf. Want er zijn te veel mensen uit het onderwijs die langdurige covid hebben opgelopen. Voor die mensen moet trouwens ook nog veel worden geregeld, zoals uitstel van de wia-keuring.”
Herfstvakantie
Als het kabinet toch besluit de kerstvakantie te verlengen, wilt de helft van de AOb-leden die extra week ten koste laten gaan van de zomervakantie. Daarna volgen de meivakantie (32 procent), de voorjaarsvakantie (11 procent) en tot slot de herfstvakantie.
Het kabinet wil het voorstel voor het veranderen van de vakanties de komende maanden bespreken met diverse partijen. De schoolvakanties (zowel de vastgestelde data als de adviesdata) komen tot stand in overleg met onder andere de vakbonden en werkgevers, Ouders & Onderwijs en de ANWB. Uiterlijk juni moet de knoop zijn doorgehakt.