• blad nr 5
  • 1-5-2022
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Financieel wanbeheer bij SvPO-scholen

Het bestuur van de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) heeft voor ruim 22 miljoen euro aan publiek geld onrechtmatig uitgegeven, waarvan 16 miljoen aan vastgoed dat in private handen is gebracht.

Financieel ‘wanbeleid’ heeft de instellingen ernstig in gevaar gebracht, oordeelt de Onderwijsinspectie. Er is sprake van ‘ongerechtvaardigde verrijking en onrechtmatig handelen waarbij financieel voordeel behaald is ten gunste van de bestuurder of derden’.
SvPO-schoolleiders hebben het vertrouwen opgezegd in voorzitter Misha van Denderen. Onderwijsminister Dennis Wiersma eiste al eerder zijn vertrek. De inspectie is een handhavingstraject gestart om geld terug te halen.
De situatie is volgens de inspectie extra zorgelijk omdat er juist geld nodig is om het onderwijs te verbeteren: drie van de acht scholen zijn zeer zwak verklaard, waarvan de school in Utrecht voor de tweede keer op rij. Als verbeteringen bij de Utrechtse school uitblijven, draait minister Wiersma daar vanaf volgend schooljaar de geldkraan dicht.
Bijna 16 miljoen euro aan publiek geld stak SvPO de afgelopen jaren in nieuwbouw of verbouwingen in Hurdegaryp, Geldermalsen, Hoorn en Deventer. Dat is een derde van de rijksbekostiging die alle SvPO-scholen samen in de periode 2018-2020 voor onderwijs ontvingen. Ook ouderbijdragen zijn aangewend om huisvesting te financieren.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.