• blad nr 4
  • 1-4-2022
  • auteur K. Hagen 
  • Informatie en advies

 

ABP stopt met beleggingen in Rusland

Pensioenfonds ABP doet alle Russische beleggingen die het fonds nog heeft van de hand. Het gaat om een bedrag van 520 miljoen euro, dat is 0,1 procent van de totale portefeuille. Het bestuur laat weten geen nieuwe Russische beleggingen te kopen.
De AOb heeft begin vorige maand opheldering gevraagd over de Russische beleggingen van het grootste pensioenfonds van Nederland. Dat is gebeurd via de fractie FNV-ACOP, waar vertegenwoordigers van de AOb inzitten. De vertegenwoordigers kunnen het bestuur vragen stellen omdat ze in het Verantwoordingsorgaan zitten en vanuit die rol het beleid van de bestuursleden controleren.
Het ABP laat weten ‘geschokt te zijn door de inval en het geweld dat daarmee gepaard gaat’. Alle resterende beleggingen die het fonds nog had, worden nu verkocht. Dat aandeel valt mee, want het pensioenfonds was de beleggingen in Rusland al aan het afbouwen. Zo verkocht het ABP onlangs alle beleggingen in Russische olie-en gasbedrijven omdat het een meer duurzame koers wil varen.
Het bestuur antwoordt op de vragen van de AOb dat het op dit moment nog beleggingen heeft in Sberbank en obligaties van de VEB Bank, twee financiële instellingen die vallen onder de sanctiemaatregelen van de Europese Unie. In totaal gaat het om een bedrag van 520 miljoen euro. Het bestuur wil deze beleggingen zo snel mogelijk van de hand doen, maar waarschuwt dat het in de huidige omstandigheden even kan duren. ‘De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd’, aldus het bestuur. Russische staatsobligaties heeft het ABP niet in zijn portefeuille.

Meer weten over het Verantwoordingsorgaan van het ABP? Vanaf 4 april zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan van het ABP.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.